HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Stolac/Molitva i sjećanje na nevine žrtve na Radimlji

Najprije je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća te su održani pozdravni govori, a potom je uslijedila euharistija koju je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar.

Sponzorisano

 

U nedjelju, 28. svibnja, na svetkovinu Duhova upriličena je na Radimlji u župi Stolac komemoracija s misnim slavljem za sve poginule katolike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću.

 

Najprije je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća te su održani pozdravni govori, a potom je uslijedila euharistija koju je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar. Koncelebrirao je stolački župnik don Gordan Božić zajedno s desetak svećenika.

U prigodnoj propovijedi biskup u miru kazao je kako je na Duhove nastala Crkva što je “radosni događaj na prijelomu povijesti”. “A onda se u dubini duše javi pitanje kako je moguće ovaj radosni blagdan slaviti sa sjećanjem na toliku nepravdu i toliku ljudsku bol i tolike ljude koji su skončali u vlastitom jadu i kriku koji se zasigurno nečujan ali dizao do samoga Neba”, rekao je mons. Sudar i dodao: “Da, samo na prvi pogled to nije spojivo ali negdje u dubini ovo je tako neraskidivo povezano. Na jednoj strani beznađe, neljudskost i ponašanje koje ide ispod životinjskoga, a na drugoj strani nešto tako lijepo božansko gdje sam Bog dovikuje ‘mir vama’.”

“Ovo prvo bolno pitanje, bolni krik, razliježe se i ne može prestati jer nepravda u srcu čovjeka, koliko god i sam bio nepravedan, ne nalazi svoga spokoja. On se nekako instinktivno protiv nje buni pogotovo ako njega izravno zahvati. Nepravda duboko seže, nezaboravljiva je, ne samo u ovakvim javnim očitovanjima kakvih je u svibnju u našem narodu previše za jednu ljudsku dušu pa i za dušu jednog naroda, nego i za mnoge pojedince. Tko je i tko čini tolike zločine, tako očite kroz cijelu ljudsku povijest, zašto ih čini”, upito je te dodao kako je činjenica da “to čine ljudi koji ne vjeruju da ima i onaj zadnji sud, ne vjeruju da se Bog sam zakleo u pravdu i da je i sam rekao ja sam s vama”.

“Jedini odgovor dostojan čovjeka, kao što je zločin nedostojan čovjeka, jest vjera. Ima Bog na ovaj ljudski upitnik i patnju svoj božanski uskličnik i on ne bi bio Bog da nije tako, ne bi se zakleo u pravdu, ne bi stao na stranu žrtve i to svake žrtve, makar mi bili pristrani i sjećali se samo onih koji su ko biva naši. Taj Bog ima odgovor”, rekao je biskup Pero i naglasio kako “se ova naša zemlja prazni, naši ljude odlaze glavom bez obzira, ne zbog toga jer ne mogu zaraditi za kruh, nego bježe od nepravde koju više ne mogu podnijeti”.

“Nema čovjeka dostojna tog imena ni ovdje među nama ako se ne pita jesam li ja pridonio štogod toj nepravdi, ili još bolje, jesam li išta učinio da je ne bude. Isus je sišao na ovaj svijet, zaštitio i štitio one kojima je bilo natovareno teško breme i jaram. Mi ne možemo biti njegovi učenici ako toga nismo svjesni i ako na to nismo spremni. Ako želimo biti dostojni imena kojim smo imenovani, ako želimo biti dostojni članovi ovoga patničkog naroda, ove patničke zemlje, moramo biti dostojni Isusovi učenici da bi ovaj svijet bio samo malo bolji, malo ljudskiji, malo naš”, kazao je na kraju u homiliji biskup u miru Sudar, javlja CNAK.

Na kraju je nazočnima zahvalio na dolasku, a posebice organizatorima na pomoći stolački župnik.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je udruženi zbor župa Katedrala Mostar, Stolac, Domanovići i Rotimlja, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića, a korepetitorica je bila prof. Marijana Pavlović.

Inače, Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava u Vidovu polju i okolici Stoca te se svake godine posljednje nedjelje u svibnju slavi sveta misa i komemoracija kao skroman doprinos priznanju patnje svih žrtava sa šireg područja Hercegovine, gdje je završavao jedan od krakova križnih putova nakon Bleiburga.

I ove godine na Radimlji okupio se velik broj vjernika koji su molitvom i pijetetom poslali poruku mira ali i svojim dolaskom potvrdili da je važna kultura sjećanja kako se prošlost ne bi ponovila.

Za kraj dodajmo kako su vijence pokraj spomenika položili: izaslanstvo Hrvatskoga narodnog sabora, gradonačelnik Stoca, zajedno s ostalim gradonačelnicima i načelnicima i Udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, izaslanstvo Republike Hrvatske, Počasni bleiburški vodHrvatsko žrtvoslovno društvo te ostala izaslanstva.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

⬇️Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author