HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Pokopan Marko Mišić, povratnik u Derventu koji je prije mjesec teško pretučen

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

Policija je, pod sumnjom da su počinili krivično djelo „ubojstvo u pokušaju“ uhitila M. Đ. i jednu maloljetnu osobu iz Doboja.

 

Marko Mišić sahranjen je na mjesnom groblju u Brezicima kod Dervente.

On je prije mjesec pokušao spriječiti dvije osobe u nelegalnoj sječi njegove šume. I tada je fizički napadnut. Teškim ozljedama podlegao je u bolnici u Slavonskom Brodu. Ovo je još jednom otvorilo pitanje sigurnosti povratnika i njihove imovine u Bosanskoj Posavini.

Nakon neuspješnih vapaja vlastima da im pomogne da od pljačke sačuvaju svoju imovinu na koju su se s teškom mukom vratili, povratnici u Bosansku Posavinu i danas, 30 godina nakon progona, skupo plaćaju ostanak na djedovini, piše Federalna Televizija.

– Do toga je, jednostavno, moralo doći. Slomilo se na Marku Mišiću. Danas smo ga sahranili. Šta će biti? Institucije bi trebalo odraditi svoj dio posla – rekao je Jozo Tipurić, predsjednik Mjesne zajednice Foča kod Doboja.

Svi su složni da se na sigurnosti povratnika i njihove imovine do sada nije uradilo dovoljno. Među onima koji su osudili napad su i derventski gradonačelnik Milorad Simić i potpredsjednik RS Davor Pranjić, koji je, uz zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, prisustvovao sahrani.

– Evo, Davore, prilike da zajedno s odgovornima, vidim da su ovdje iz vlasti i drugi došli – da pokušate učiniti da uistinu ovaj prostor bude prostor mira i dobra – poručio je gvardijan plehanski fra Anto Tomas.

Pranjić je poručio da vjeruje da će pravosudne institucije uraditi sve, prenosi FTV.

– Naše je da to ispratimo do kraja, što ćemo i učiniti – rekao je Pranjić.

Na primjeru Marka Mišića država je pokazala da se nevješto bori protiv organiziranog kriminala. U ovoj godini ni jedan od šest napada na povratnike nije prosecuiran.

– Ukoliko politička retorika bude ovakva i ukoliko političari budu sijali govor mržnje i razdora, ne možemo se nadati ničemu dobrom – kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić (NS).

Policija je, pod sumnjom da su počinili krivično djelo „ubojstvo u pokušaju“ uhitila M. Đ. i jednu maloljetnu osobu iz Doboja.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar