HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Njemački kardinal osudio AfD/“Ekstremno desna stajališta nespojiva s vrijednostima Katoličke crkve”

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

MORA SE POVUĆI JASNA CRTA PROTIV DESNOG EKSTREMIZMA

Nadbiskup Muenchena, kardinal Reinhard Marx, osudio je ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i doveo u pitanje mogućnost da pristaše AfD-a imaju pozicije u Katoličkoj crkvi.

 

AfD i njegova ekstremno desna stajališta nespojiva su s vrijednostima Katoličke crkve, rekao je Marx na kraju jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Freisinga u Muenchenu, prenosi HINA.

Za kršćane je “neprihvatljivo” glasati za stranku koja ima protuustavna stajališta. Prema njegovim riječima, međutim, ne bi trebala postojati obvezujuća pravila o tome treba li pristašama AfD-a biti dopušteno obnašati crkvene dužnosti, barem zasad.

Podrška antiimigrantskom AfD-u porasla je u Njemačkoj posljednjih mjeseci, pokazuju ankete. Stranka je završila na trećem mjestu na državnim izborima u Bavarskoj u listopadu, sakupivši nešto manje od 15 posto glasova.

Unutar Njemačke biskupske konferencije “svi su bili šokirani” nedavnim uspjesima AfD-a, rekao je Marx.

On je kazao da je “uvjeren da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma”.

Marx je usprkos tome odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti, tvrdeći da bi zabrana bila pravno sporna i da župna vijeća imaju ovlasti odlučivati o pravilima podobnosti.

“Trenutačno oklijevam napisati pravila”, rekao je Marx.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author