HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PRUŽIMO OTPOR U ALAGIĆIMA!

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

Jučer smo u Kreševu, u selu Alagići zatekli zapaljenu zastavu Herceg Bosne.

 

S obzirom da u selu žive isključivo Hrvati, te da u Kreševu čine većinu od gotovo 90%, možemo pretpostaviti da su je uništili neželjeni prolaznici.Ovo je samo jedan u nizu napada na hrvatska obilježja u posljednje vrijeme. Neki dan u Travniku, prije toga Usori, Uskoplju… bez izuzetka – središnja Bosna.Logistički gledano, tu su Hrvati malobrojni a obilježja su izložena i nezaštićena. Politički gledano stvari su daleko složenije.
Napadači na zastave dolaze iz zajednice u kojoj vlada prijezir prema hrvatskom znakovlju. Iako mnogo dostupnija, katolička obilježja daleko su rjeđe skrnavljena. Razlog je što katolička obilježja ne predstavljaju nikakvu prijetnju političkim ciljevima napadača.Suprotno tome, nacionalna obilježja Hrvata u BiH simboliziraju njihovo prisustvo i misao slobode. Sve ono što napadači preziru.
Napadači na zastavu nemaju nikakav osobni interes napasti hrvatska obilježja. Oni ne ostvaruju korist niti se ta obilježja nalaze na mjestima na kojima oni žive. Napadom se izlažu i mogućem progonu mještana ili policije. Napadom čak ne ostvaruju ni neku nagradu od svoje zajednice. Naizgled, ne postoji razlog zašto bi neki pojedinac samoinicijativno uništio obilježja druge grupe.
Ali činjenica da pojedinci to čine, i to ne jednom nego na više mjesta u značajnom vremenskom periodu nam govori mnogo.Oni to čine jer znaju da će to njihova zajednica cijeniti i slaviti. Makar se ime počinitelja nikad ne saznalo.Napadi na hrvatska obilježja širom Bosne posljedica su političkog i medijskog narativa u kojemu tim obilježjima nije mjesto nigdje u BiH.Na osnovu tog narativa će pojedinci, kada dođu u priliku, osjetiti potrebu da učine nešto po tom pitanju.Tako je zapaljena zastava.
Alagići su hrvatsko selo na ulazu u Kreševo. Tridesetak kuća u ratu dalo je 11 poginulih bojovnika. Ni jedan od bojovnika nije poginuo izvan granica svoje općine niti je poginuo u selu koje nije hrvatsko.U Alagićima nema obilježja osim te zastave.Napad na nju, i očigledna medijska tišina nam pokazuje da se Hrvati Bosne polako navikavaju da se njihova obilježja skrnave.Tako dolazimo do poučka: jedini način da napadače porazimo u njihovim namjerama je da svoja obilježja ističemo još više, češće i hrabrije.
Što se tiče Alagića, mi ćemo kontaktirati mještane i besplatno im ponuditi zastavu,Herceg Bosna mora zaživjeti.Jer ako dopustimo da nam bez posljedica unište zastave, sutra će rušiti i Gospine kipiće. A onda ćete na red doći i vi.A kad kukavički pobjegnete u Njemačku doći će za vama. Jer svaka kukavica ima svog progonitelja.Zato, pružimo otpor u Alagićima!
______________________

* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author