HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SVETAC DANA Sv. Lucija

Sponzorisano

 

srijeda, 13. prosinca 2023.

Sv. Lucija od Sirakuze mučenica je koja je zbog vjere ubijena 303. ili 304. godine. Zaštitnica je slijepih te krojača i kovača.

 

Život Sv. Lucije isprepleten je mnogim legendama i ne može se sa sigurnošću tvrditi što je povijesna istina, međutim njezino je štovanje izuzetno rašireno diljem kršćanskoga svijeta te je omiljena i u hrvatskom narodu. Katolici u Crkvi u Hrvata tako, između ostaloga, na njezin spomendan siju božićnu pšenicu.

Sv. Lucija je prema predaji rođena u Sirakuzi na Siciliji oko 280. u bogatoj obitelji. Njezina je majka bolovala od neizlječive bolesti što je utjecalo na Lucijin životni put. Zbog bolesti su krenule na hodočašće na grob Sv. Agati u Kataniju, kako bi isprosile ozdravljenje. Prema predaji tu je Lucija doživjela vizije o majčinom ozdravljenju i podnošenju mučeničke smrti.

To je iskustvo utjecalo na Lucijino još veće osnaženje vjere te je kao zahvalu odlučila prodati sve što je imala i podijeliti siromasima. Umjesto braka, jer je bila zaručena, izabrala je zavjet djevičanstva. Ta je odluka razljutila njezinog zaručnika, koji ju je prijavio vlastima da je kršćanka. Budući da se nije htjela odreći vjere bila je teško mučena, a potom i ubijena 303. ili 304. godine.

Sv. Lucija se štuje kao zaštitnica slijepih i slabovidnih osoba, onih koji su oboljeli od bolesti očiju, grlobolje, krvarenja, zaštitnica je pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača…

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author