HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Erdogan potvrdio da Švedska može u NATO. Kurdi strahuju da će oni platiti “ulaznicu” u elitni klub

hb.hteam.org

 

Turski predsjednik Erdogan prošli je mjesec potpisao švedsku pristupnicu za NATO. To je obilježilo kraj dugih diplomatskih tenzija, a sad je jedini protivnik švedskog ulaska u NATO Mađarski premijer Orban. Međutim, kurdska populacija u Švedskoj osjeća se zabrinuto zbog ustupaka, prenosi Guardian.

U Švedskoj živi nekih 50.000 do 100.000 Kurda, što uključuje ljude iz Turske, Sirije, Iraka i Irana. Erdogan je optuživao Švedsku da daje azil Stranci Kurdistanskih radnika (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom. Taj stav prema PKK kasnije su usvojile i EU, UK i SAD.

Kako bi udovoljile Erdoganu, švedske vlasti su povećale nadzor Kurda u Švedskoj. Tražitelje azile istražuje Säpo, švedska tajna policija. Zatvorili su bankovne račune nekoliko kurdskih humanitarnih udruga. Na primjer, zatvoren je račun Crvenog polumjeseca.

Prošli tjedan, nekoliko dana nakon što je Turska odobrila švedsku pristupnicu za NATO, javni radio Sveriges objavio je da zatvara svoj kurdski program 1. travnja. Navodno je radio to napravio zbog smanjenja troškova, ali mnogi Kurdi smatraju da je to jedan od činova kojim se Švedska dodvorava Turskoj, prenosi Index.hr.

Ogorčeni Kurdi

Kurdski književnik Kurdo Baksi koji je doselio u Švedsku objavio je da su ga kontaktirala 42 građana Kurda kojima je ured za migracije ukinuo boravišne dozvole. Rekli su da se to dogodilo nakon istrage koju je proveo Säpo. Baksi vjeruje da ima stotine takvih slučajeva.

“Te ljude se ne sumnjiči za zločin, ali Säpo tvrdi da su te osobe u braku sa švedskim građanima koji bi mogli biti uključeni u terorističke aktivnosti”, napisao je Baksi. Napisao je i da ga situacija podsjeća na onu 1986. kad je ubijen premijer Olof Palme, za što je dugo bila pogrešno okrivljena PKK.

Amineh Kakabaveh, bivša zastupnica švedskog parlamenta, inače kurdsko-iranskog podrijetla, izjavila je: “Najdemokratskija država na svijetu podlegla je jednoj od najdiktatorskijih država na svijetu.” Turski ambasador u Švedskoj izjavio je da bi volio da Kakabaveh izruče u Tursku.

Glasnogovornik Säpoa je rekao da se tajne službe stalno trude spriječiti prijetnje švedskoj sigurnosti te da je tako bilo prije i da će ostati nakon podnošenja pristupnice za NATO. “Kao sigurnosna služba nisu nam meta određene manjine, etničke ili druge grupe. Naš rad odnosi se na pojedince koji jesu ili bi mogli biti prijetnja sigurnosti. U svom djelovanju meta nam je bila i PKK jer je proglašena terorističkom organizacijom.”

Švedska migrantska agencija rekla je da “provjerava prijave za azile i zahtjeve za državljanstvom sukladno sa zakonom”.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author