HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DOKUMENT ZA ONE KOJI TVRDE DA JE TITO PRIKLJUČIO ISTRU FNRJ

hb.hteam.org

 

Međutim čim je potpisan Mirovni sporazum u Parizu 10.02 1947. počeo je progon svećenstva i ubojstvo bl. Miroslava Bulešiča 24.08 1947.

 

Sporazum potpisan 18.srpnja 1945. u Trstu, po kojem je Istarskom svećenstvu osiguran normalan pastoralni rad, ukoliko pristane uz Titovu vlast i Božo Milanović vodi delegaciju na pregovore u Pariz.
Str. 224 knjige F. VERAJA, MIROSLAV BULEŠIĆ, SVEČENIK I MUČENIK

1. Odnošaj svećenika B. Milanovića prema N. O. Pokretu bit će uređen dogovorenom izjavom koju će dati na sastanku svećenika u Pazinu dne 18. srpnja 1945., izjavom, koju će predstavnici NOP objelodaniti u Glasu Istre.

2. Svećenik Božo Milanović posredovat će na spomenutom sastanku u ime NOP izjavu, da će biti povoljno riješena, dotično da su već prihvaćeni zaključci o povoljnom rješenju ovih pitanja:

a) Hrvatsko svečenstvo u Istri smije osnovati svoje staleško društvo Zbor svećenika Sv. Pavla”, kojemu se priznaje pravo posredovanja između državnih vlasti i svećenika, naročito pak u slučaju optužbe kojeg svećenika,
b) Poradit će na tomu, da se dozvoli izdavanje jednog vjerskog lista u hrvatskom jeziku za Istru.
c) Nastojat će se, da zgrada „Dačkog doma” u Pazinu bude upotrije bljena za hrvatsko sjemenište, osnutak kojega će NOP podupirati.
d) Društvu Sv. Mohora za Istru” dozvoljava se da osnuje jednu svoju podružnicu u Pazinu u svrhu lakše rasprodaje vjerskih knjiga, kao što i drugih društvenih izdavanja.
e) Širenju molitvenika, katekizma i drugih vjerskih knjiga neće se činiti nikakva zapreka.
f) Sjemeništarci i bogoslovi neće biti pozivani u vojničku službu ba- rem do definitivnog određenja državnih granica i to u sporazumu s vojničkom upravom.
g) Već je dozvoljen vjeronauk u istarskim školama.
h) Svećenik Zvonimir Brumnić može nastupiti službu u Istri te neće imati nikakvih neprilika,

Tajnik JNOF za Istru

D. DIMINIC

IVO MOTIKA

B. MILANOVIĆ

Ako je suditi prema pisanju Glasa Istre, do kraja 1945. državne vlasti su se klonile napada na Crkvu, a s crkvene strane znak dobre volje bili su nastupi podrške novoj vlasti nekih svećenika na javnim nastupi- ma, što je dakako isticano kao primjer dobrih narodnih svećenika,
Međutim čim je potpisan Mirovni sporazum u Parizu 10.02 1947. počeo je progon svećenstva i ubojstvo bl. Miroslava Bulešića 24.08 1947.

Autor:Lili Benčik

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author