HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Brod kojeg su potopili hutisti prijeti katastrofom u Crvenom moru

hb.hteam.org

 

Britanski Rubymar, kojeg su hutistički militantni napali prošli mjesec, potonuo je u Crvenom moru, rekla je u subotu međunarodno priznata vlada Jemena, upozorivši na “ekološku katastrofu” zbog gnojiva koje je prevozio taj teretni brod.

 

Ako se to potvrdi, bit će to prvi izgubljeni brod otkad su hutisti u studenom počeli napadati komercijalnu plovidbu, prisiljavajući kompanije da svoja plovila preusmjere dužim i skupljim rutama oko južne Afrike.

Hutisti, koje podržava Iran i koji kontroliraju sjever Jemena i druga velika područja, kažu da djeluju iz solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Njihovi napadi potaknuli su niz napada američkih, britanskih i drugih mornarica, koje su također poslale brodove u regiju da zaštite ključnu trgovinsku rutu.

Ahmed Awad bin Mubarak, ministar vanjskih poslova međunarodno priznate vlade Jemena u Adenu, napisao je na X-u: “Potapanje Rubymara je ekološka katastrofa kakvu Jemen i regija nisu iskusili ranije.”

– To je nova tragedija za našu zemlju i ljude, dodao je.

U ponedjeljak, jemenska vlada izvršila je izvide Rubymara, teretnog broda koji je plovio pod zastavom Belizea te je rekla da je djelomično potopljen.

U vladinom priopćenju u subotu kaže se da je brod potonuo na jugu Crvenog mora u petak tijekom noći.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) u subotu je izvijestila da brod tone, no nije navela o kojem brodu se radi.

Američka vojska prethodno je rekla da je napad značajno oštetio teretni brod i da je uzrokovao naftnu mrlju dugačku 29 kilometara. Brod je prevozio više od 41.000 metričkih tona gnojiva kad su ga hutisti napali, rekla je američka vojska.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author