HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Sve ratoborniji Macron: Sada nije vrijeme za kukavice

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak kako je vrijeme da se ukrajinski saveznici pojačaju, naglašavajući da sada nije vrijeme za kukavice.
– Sigurno se približavamo trenutku u našoj Europi u kojem će biti prikladno ne biti kukavica – poručio je Macron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Macron se suočio s odgovorom brojnih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno govorio o ideji slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. februara.

Osvrćući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Macron je u utorak kazao da su Francuska i Češka “sasvim svjesne da se rat vratio na naše tlo (u Europi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svaki dan povećavaju svoju prijetnju napadom, i da ćemo morati živjeti u skladu s povijesnom i hrabrosti koju ona zahtijeva.”

Macron to nije precizirao.

Macronovi komentari od 26. veljače, izrečeni nakon što je bio domaćin sastanka zapadnih čelnika kako bi okupili podršku Ukrajini, uklopili su se u njegovu reputaciju diplomatskog ometača koji voli rušiti tabue i izaziva konvencionalno razmišljanje.

Francuski dužnosnici kasnije su poslani da pojasne da je Makron želio potaknuti debatu i da su ideje o kojima se raspravljalo uključivale neborbene trupe u ulogama kao što su deminiranje, zaštita granica ili obuka ukrajinskih snaga,

Tijekom posjete Pragu, Macron će također razgovarati o podršci planovima koje je prošlog mjeseca objavila Češka, uz podršku Kanade, Danske i drugih, za financiranje brze kupovine stotina tisuća metaka municije iz trećih zemalja za otpremu u Ukrajinu.

Ukrajini kritično nedostaje artiljerijske municije dok njene trupe pokušavaju da obuzdaju ruske snage koje su ponovo u ofenzivi na istoku, dvije godine nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju punog razmjera.

Macron je 26. veljače sugerirao da će Pariz doprinijeti češkoj inicijativi, ne pojašnjavajući kako.

Jedno od ključnih pitanja za Francusku bilo je kako će se financirati ovakva inicijativa s obzirom na to da se ona dugo zalagala za to da EU koristi europsko financiranje samo za europsku namjensku industriju i protivila se ideji da se europski novac koristi za kupovinu van bloka.

Usprkos Macronovoj očiglednoj podršci češkoj inicijativi, nekoliko francuskih diplomata je reklo da se Pariz i dalje protivi korištenju europskog novca, ali podržava ideju o bilateralnim kupovinama.

– Ne bih želio da vas ostavim da se nadate francuskom preokretu stajališta po pitanju europske vojne industrijske baze – kazao je jedan diplomata.

– Znamo, kao i Česi, za potrebu nabavke što je moguće više municije za dobrobit Ukrajinaca, ali bez suštinske promjene naše vizije, a to je da europski resursi moraju omogućiti europskoj industriji da ojača – dodao je diplomata,  prenosi Reuters.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

️Što vi mislite o ovoj temi?

️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.

Ostavite facebook komentar

About The Author