HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Hoće li Međunarodna zajednica pustiti da BiH prodiše?

hb.hteam.org

Često se od srpskih i hrvatskih političkih dužnosnika može čuti kako je došlo vrijeme za smanjivanje uloge Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. To bi značilo kako bi domaći akteri preuzeli više odgovornosti i samostalno kroz dogovor donosili bitne odluke. Je li naša zemlja spremna za takvo što i djeluju li ponekad međunarodni dužnosnici štetno prema BiH, više u prilogu kolege Gorana Kutle.

Kada bi ušli u detaljniju analizu u kojim europskim zemljama je najveći utjecaj stranaca na unutarnja politička pitanja, vjerojatno bismo brzo došli do zaključka da je upravo Bosna i Hercegovina među zemljama u kojoj Međunarodna zajednica i strana veleposlanstva imaju i ponajveći utjecaj. Bosna i Hercegovina po sadašnjem ustroju, nastala je zahvaljujući mirovnom sporazumu koji su potpisale tri zaraćene strane, a pod velikim pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, odnosno SAD-om.

Međutim, u poslijeratnom razdoblju njezino djelovanje puno puta je bilo kontradiktorno i znalo je dodatno poremetiti nacionalne odnose. Posljednjih godina, od hrvatskih i srpskih političkih dužnosnika često se mogu čuti izjave u kojima se zalažu za smanjenje

Naravno ne može se sve promatrati po principu “crno-bijelo”, pa tako ni djelovanje međunarodnih aktera u BiH. Njihov angažman u zaustavljanju rata i početna financijska i politička pomoć da država profunkcionira bili su od neizmjerne važnosti. Ipak, onaj dio oko istinskog pomirenja naroda ostaje do kraja nedorečen.

A zašto su srpski i hrvatski dužnosnici najveći zagovaratelji odlaska stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH te izostajanja intervencija Visokog predstavnika, razlog je taj što Međunarodna zajednica nije bila vjerodostojna i objektivna prema svim stranama.

Više od 28 godina prošlo je od mirovnog sporazuma dogovorenog u američkom Daytonu, ali utjecaj međunarodne zajednice u BiH nije bitno smanjen. Visoki predstavnik svakom trenutku ima mogućnost smjene domaćih dužnosnika, suspenzije zakona te nametanja vlastitih rješenja, koja su se često prema mišljenju novinara Zorana Krešića, pokazala kao novi problem.

Bosna i Hercegovina ima aspiracije ulaska u Europsku uniju, a upravo će ovaj mjesec pokazati mogu li domaći akteri samostalno donositi odluke i napraviti iskorak prema tom cilju. Ili ćemo zadržati “status quo” u kojemu će drugi znati što je bolje za nas.

______________________

* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

️Što vi mislite o ovoj temi?

️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.

Ostavite facebook komentar

About The Author