HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ostvaruje se ono u što nitko nije vjerovao: ‘Europska komisija će objaviti početak pregovora s BiH’

hb.hteam.org

 

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Bosna i Hercegovina trebala bi započeti pregovore o pristupanju EU-u. Europska komisija bi trebala vijest objaviti u utorak, utirući put zemlji da konačno postane članica Unije, piše Politico.

EU je Bosni i Hercegovini dodijelio status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija sada će BiH dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekla su za Politico dva dužnosnika EU-a i jedan diplomat EU-a.
Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Dogovor se neće dogoditi prije europskih izbora

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU-a da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i dužnosnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica, koji je potreban za službeni početak pregovora, vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.

Novi problemi BiH na putu prema EU, ovaj put pregovore koči Dodik

Za neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju Bosne i Hercegovine.

Sljedeći korak sada je da čelnici EU-a raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Bruxellesu sljedećeg tjedna, javlja Politico.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

️Što vi mislite o ovoj temi?

️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.

Ostavite facebook komentar

About The Author