HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Von der Leyen: Dajemo zeleno svijetlo za BiH, u prošloj godini učinjeno više nego za proteklo desetljeće

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

 

Predsjednica Komisije navela je u Europskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u idućem razdoblju BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana najveći napredak u odnosu na protekle desetljeće. Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

“Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je von der Leyen.

Predsjednica Komisije navela je u Europskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u idućem razdoblju BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Podsjetila je na sve zakone koji su usvojeni u posljednje vrijeme uz naglasak da je politika BiH usklađena s EU.

”Shvatili smo da nije dovoljno da se zapadni Balkan približi nama, moramo i mi prihvatiti odgovornost”, rekla je. Na sjednici su govorili predstavnici Europskog vijeća i Europske komisije, a, osim proširenja EU, teme su bile i Gaza, kao i rat u Ukrajini, piše Bljesak.info.

Podsjećamo, danas zasjeda Vijeće ministara pred kojim je posljednja prepreka mijenjanje zakona o Sudu BiH, oko kojeg će teško doći do dogovora jer srpska strana inzistira da sjedište Suda bude u Banja Luci, a ne u Istočnom Sarajevu, kako je to predloženo. Inače, za razliku od prošlog saziva Vijeća ministara, koji nije ispunio niti jedan prioritet koji je EU davno stavila pred BiH, ovaj saziv usvojio je 15 zakona, a one ključne u ”pet do 12”. Sljedeći veliki izazov su izmjene Izbornog zakona kojeg će, ako ga ne izmjene domaći političari, prema nekim informacijama nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

️Što vi mislite o ovoj temi?

️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.

Ostavite facebook komentar

About The Author