HB.hteam.org

Portal hrvata HB

AMERIČKO VELEPOSLANSTVO: HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira

hb.hteam.org

 

Veleposlanstvo SAD-a u BiH prokomentiralo je na profilu na društvenoj mreži X predložene amandmane na Izborni zakon BiH koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

 

– Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprinijeli jačanju integriteta izbornog sustava u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH.

“Kao što pravni stručnjaci stalno naglašavaju, za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH potrebno je promijeniti Ustav BiH. Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine. Neće se postići napredak po pitanju provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH ako HDZ BiH nastavi nanovo predlagati i inzistirati na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona BiH. HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila”, mišljenja su u Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

U Američkom veleposlanstvu u BiH tvrde da bi amandmani koje predlaže Ministarstvo pravde također promijenio metodu izbora svih legislativnih tijela tako da se favoriziraju veće ‘etno-nacionalne’ stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice po opozicijske političke stranke širom BiH.

-Amandmanima se, također, Središnje izborno povjerenstvo izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njenih kapaciteti. Konačno, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma neophodna za jačanje demokracije u BiH. Svrha zakona o jačanju integriteta izbornog procesa je da građani ponovo steknu povjerenje u demokratske procese u zemlji, između ostalog, tako što će se osigurati da se glasovi birača zbrajaju onako kako su građani glasali. Njihova svrha nije da se lideri etno-nacionalnih političkih stranaka koji su najodgovorniji za podrivanje demokracije u BiH dodatno učvrste na pozicijama vlasti. Za žaljenje je, ali nije iznenađujuće, da neke političke stranke nastoje iskoristiti slabosti postojećeg izbornog sustava, umjesto da nastoje osigurati da se poštuje volja birača – naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author