HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NEZADOVOLJNI/HDZ BiH o Schmidtovoj nametnutoj odluci: Neće postići vjerodostojnost, ovo je 114 intervencija OHR-a

hb.hteam.org

 

Dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte Izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom, navode iz HDZ-a BiH.

Povodom nametanja Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, oglasili su se i iz HDZ-a BiH konstatirajući kako “izražavaju duboko žaljenje za posezanjem visokog predstavnika za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Europskom unijom”.

Nepotrebne intervencije 

“Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje. Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvješća EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini”, napominju iz HDZ-a BiH.

Obesmišljavanje uloge Parlamenta BiH 

Bez želje da ulazimo u pozitivne namjere za poboljšanjem izbornog procesa, navode u priopćenju, dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte Izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom.

“Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokracije”, navode.

Iz HDZ-a BiH pozivaju i “sve nositelje vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom suradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obvezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini.”

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author