HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Cenić: “Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen”

hrvatsko nebo

 

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je da je gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj (RS) obesmišljen, komentirajući jučerašnje usvajanje dopuna Zakona o radu RS u Narodnoj skupštini RS kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plaća u gotovom novcu dužnosnicima koji su pod američkim sankcijama.

– Ukoliko ne stoji specificirano da je to ‘za one koji su pod sankcijama pa će primati plaću‘, to otvara vrata za sve ostale da isplate na taj način, keš na ruke, pa tek onda da vidimo što ćemo s uplatama poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo, itd. U protivnom, ako nije decidno rečeno, onda svako može tako da isplaćuje, jer je svaki zakon u RS potpuno obesmišljen – rekla je Cenić za Fenu, dodajući da se time otvara prostor za moguće zloupotrebe od poslodavaca, ali i za moguće sudske postupke.

Dodala je da nije jasno kako će se dopune zakona provoditi u praksi ako počnu naprimjer i privatnici da plate isplaćuju u kešu, te kako inače misli država da riješi to pitanje jer se nikome ne može ukinuti naknada za rad.

– Znači, mora se riješititi taj problem. Koliko sam ja vidjela, zakon ne rješava takve slučajeve.  Zakon je sam po sebi potpuno obesmišljen i dodatno obesmišljen ovim – navela je Cenić.

Poseban problem, po njenim riječima, jeste i redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcionira kako treba i što je naročito izraženo u zdravstvu.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu RS definirano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima plaću i druga osobna primanja. Kako je obrazloženo u NSRS, takva praksa je u skladu s praksama u Europi i regiji.

–  Ako već živimo u moderno doba, gdje se to isplaćuje plaća u gotovini, ja bih da mi netko kaže. Sem onih koji rade nacrno, pa im se isplaćuje u kešu… Svatko onaj tko ima ugovor o radu, zna se gdje mu se uplaćuje plaća – rekla je Cenić.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author