HB.hteam.org

Portal hrvata HB

RAT U UKRAJINI Rusija regrutira i zatvorenice

hb.hteam.org

Rusija je krajem svibnja oslobodila skupinu žena iz zatvora kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, priopćile su dvije bivše zatvorenice, piše The New York Times. No, ne zna se je li njihovo puštanje na slobodu izolirani slučaj, pilot-program ili početak većeg vala novačenja zatvorenica. Vojni regruti počeli su obilaziti zatvore za žene diljem europskog dijela Rusije više od godinu dana nakon što su zatvorenicima nudili pomilovanje i plaće u zamjenu za odlazak na bojišta.

Sponzorisano

Međutim, do sada su žene koje su se prijavile za odlazak u vojsku ostajale u zatvorima bez službenog objašnjenja. Deseci tisuća osuđenih Rusa prihvatili su poziv vojske. Tisuće njih ubijene su u Ukrajini, a neki su nakon otpusta počinili teška kaznena djela. Regrutiranjem zatvorenica, piše NY Times, Rusija pokušava izbjeći mobilizaciju stanovnika.

Nude im plaću od dvije tisuće dolara i pomilovanja

Ne zna se koje bi uloge žene trebale preuzeti na frontu. Vojni regruti su prošle godine posjetili zatvor u blizini Sankt-Peterburga i ponudili zatvorenicama ugovore na pozicijama snajperista, medicinskog osoblja i radio operaterki na prvoj liniji na godinu dana, što je značajan odmak od uglavnom pomoćnih položaja na kojima su vojnikinje. Tada se prijavilo oko 40 od 400 zatvorenica.

Ponuđena su im pomilovanja i plaća od oko dvije tisuće dolara mjesečno, što je oko 10 puta više od minimalne plaće u Rusiji. Dvije žene koje su prošle godine svjedočile novačenju u zatvoru izjavile su za The New York Times da su se zatvorenice prijavile unatoč opasnostima koje su iznijeli vojni časnici koji su bili u posjetu.

“Prijavljuju se zbog strogih uvjeta u zatvorima”

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivše zatvorenice navode stroge uvjete u ruskim zatvorima. NY Times piše da je zatvorenicama u blizini Sankt-Peterburga zabranjeno pričati, rade i do 12 sati na dan u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama. Osim Rusije, zatvorenike u ratu koristi i Ukrajina. Naime, vlada u Kijevu odobrila je sličnu shemu prošlog mjeseca, a ukrajinski dužnosnici priopćili su da su tisuće osuđenika od tada podnijele zahtjev za prijavu.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author