HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Grabar-Kitarović otkrila zašto neće sudjelovati u Koloni sjećanja, komentirala i sukob Milanovića i Plenkovića

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je gošća RTL-a Danas gdje je govorila o američkim predsjedničkim izborima, svađi Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Uz to, govorila je i o odlasku u Vukovar.

“Izabranog predsjednika Bidena poznajem već godinama, još kad sam bila veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i, naravno, nakon njegovog dolaska u Zagreb 2015. godine. On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu”, rekla je o novoizabranom predsjedniku SAD-a.

Poznaje i Donalda Trumpa i njegovu politiku. Što misli koji je od ta dva predsjednika politički naklonjeniji Hrvatskoj? 

“To ponajprije ovisi o nama samima. Ponovit ću ono što sam rekla kad je izabran predsjednik Trump pa su me neki krivo shvatili. No, Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo inzistirati na pitanjima koja su nam bitna. Valja reći da predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj je uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice – program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati. I Hrvatskoj i meni osobno bila je bitna njegova potpora Inicijativi triju mora jer Hrvatska se doista može geostrateški jako dobro profilirati upravo u području infrastrukture – prometne, digitalne i energetske. Ono što će nam iznimni biti bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o JI Europi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD-u, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma”, rekla je.

Ovih dana se Milanovićevu retoriku često uspoređivalo s Trumpovom. Danas je Milanović Plenkovića nazvao Trumpom. Poznaje ih svu trojicu, kako na sve to gleda ?

“To su odnosi koje oni moraju riješiti među sobom. Nikada nisam niti neću komentirati odnose na unutarnjoj političkoj sceni, a pogotovo ne komentiram niti svoje prethodnike, a niti svog nasljednika”.

Na pitanje da komentira činjenicu da su SAD zapravo čekale više od 240 godina da prvi put dobiju ženu potpredsjednicu, odgovara:

“To je sjajna vijest i to mi je iznimno drago. Žena, a još i žena kojoj su roditelji imigranti u SAD. Žena koja je odlučna učiniti puno i po pitanju ženskih prava i jednakosti spolova, što je već naznačila u samom svom govoru jučer kada je pozvala sve afroameričke djevojčice i sve žene, a naravno i sve ostale građane Amerike, da dosanjaju svoj san i da će im ova administracija u tome biti od pomoći”.

Hoće li bivša predsjednica ove godine doći u Vukovar i sudjelovati u Koloni sjećanja?

“Bojim se da neću, iz epidemioloških, ali i iz zdravstvenih razloga. Još uvijek se oporavljam od operacije i mislim da ne bih mogla podnijeti tako dugačak hod. Ali žao mi je, bit ću u mislima i srcu sa svim Vukovarcima i braniteljima Vukovara”.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author