HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Dženeta Karabegović otkriva što Biden planira s BiH i Balkanom

Sponzorisano

Dženeta Karabegović, profesorica na salzburškom sveučilištu, gostovala je u emisiji BHT1 uživo komentirajući američke izbore koji su, sada već, iza nas.

Ona ističe kako on do sada nije održao govor kojim se priznaje poraz, ali se, ističe, po medijima i na društvenim mrežama vidi da je blizu priznanju poraza.

– Suštinski, još se malo čeka – kazala je.

Komentirajući dovođenje novog ministra obrane, ističe da je Trumpu ostalo još “sedamdesetak dana” i da je pitanje hoće li Bidenu prepustiti normalnu tranziciju ili će tu biti nekih zatezanja.

– Biden još čeka, a to se tradicionalno radi dan-dva nakon proglašenja pobjednika. Što se tiče njegovih postupaka u narednih 70-ak dana, on može nastojati u medijima širiti dezinformacije. Pokrenuo je nekoliko tužbi u nekoliko država, ali ne izgleda da će dobiti ijednu od njih – kazala je Karabegović.

Govoreći o poznavanju Balkana od strane Bidena, ona smatra da će u narednom razdoblju, kada Biden stupi na dužnost, biti nešto gdje će “Biden imati najviše angažmana”.

– Zadnje četiri godine smo vidjeli što se dogodi kada se Amerika ‘povuče’ iz vanjske politike. Biden je pokazao da ima puno interesa za Balkan, ali i neke druge stvari, poput odnosa s Kinom, vraćanja u Pariški sporazum, potpore Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji… – ističe ova sveučilišna profesorica.

Po njezinim riječima, Biden dobro poznaje Balkan i BiH.

– On će pomagati BiH na putu u EU. Ove godine slavimo 25 godina od Daytona, to je jedan od uspjeha američke vanjske politike. Ja sam sigurna da će Biden biti zainteresiran za BiH. Mislim da će BiH u njemu imati prijatelja – istaknula je.

Govoreći o potencijalnoj reformi Daytona i američkom interesu, ona je ocijenila kako to SAD gleda kroz partnersku prizmu.

– Postoji veća mogućnost da će biti suradnje i ‘poguranja’ Europske unije prema većem interesu za BiH. Jako je zanimljivo da Biden ima utjecaja u BiH i regiji i mislim da će ići prema putu koji je za BiH funkcionalniji – kazala je Karabegović.

Washingtonski sporazum između Prištine i Beograda ocijenila je kao “jednim od gafova Trumpove politike”.

– To je više bio PR nego neki sporazum koji može zaživjeti, mislim da nećemo više vidjeti takvih sporazuma – istaknula je ona.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author