HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Peršić nas pokušava uvjeriti kako policijski sat zapravo to nije

Glasnogovornik federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić gostovao je u emisiji BHT1 uživo i govorio o mjeri ograničenja kretanja koju je danas najavio federalni stožer.

– Krizni stožer je donio novu naredbu, ali je tu nekoliko novih stvari, ona koja stupa na snagu sutra navečer, ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro, svi su izuzeti koji su uključeni u borbu s koronavirusom, radnici koji rade u tom vremenu, vozači, busevi… svi oni da bi se mogli kretati u ovom razdobolju trebaju imati odobrenje poslodavca. Iako se ovo naziva policijskim satom, on to nije, to je ograničenje za sve koji ne rade u tom razdoblju, to je zato što se nakon 23 sata organiziraju skupovi u ugostiteljskim objektima i tako dalje. Novom naredbom je dozvoljeno okupljanje 30 osoba u zatvorenom i na otvorenom, ali prostor mora biti toliki da je moguća distanca te je obvezno nošenje maski i provođenje drugih mjera osobne zaštite – rekao je Peršić.

Govoreći o održavanju nastave, kazao je kako je preporuka onlajn nastava osim od prvog do petog razreda.

– To je odavno regulirano i nema novih mjera. Treba kazati kako u toj populaciji nema porasta novooboljelih. Porast se vidi među starijima od 24 te onima iznad 65. Zato ponavljamo da stariji trebaju maksimalno izbjegavati izlazak iz kuće i kontakte s drugim ljudima – rekao je.

Govoreći o efikasnosti dosadašnjih mjera, Peršić je istaknuo kako su neke mjere, poput maski, uvedene još davno, tijekom ljeta.

– Te mjere doprinose da se virus ne širi u tolikoj mjeri. Dolaskom jeseni, došlo je do širenja virusa i zbog toga ponavljamo da su mjere osobne zaštite esencijalne – najvažnije u ovom trenutku. Govorimo o bolesti koja se prenosi s čovjeka na čovjeka i za koju ne postoji injekcija niti lijek – rekao je Peršić dodavši da bi se širenje smirilo ako bi se 90 posto ljudi pridržavalo mjera.

Po njegovim riječima, sam zdravstveni sektor se ne može boriti s pandemijom.

– Ovo je opća društvena kriza… Ona sa sobom nosi i socijalne i ekonomske posljedice i zato je neophodno napraviti opću društvenu koaliciju u borbi protiv epidemije – kazao je Peršić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author