HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Merkel i Macron traže bolju kontrolu ulaska u šengensko područje

Sponzorisano

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvali su u utorak na mini europskom samitu na bolju kontrolu ulaska u šengensko područje, nakon terorističkih napada u Austriji i Francuskoj.

Njemačka kancelarka je rekla da Europa s obzirom na posljednje terorističke napade treba žurno reformirati svoju politiku otvorenih granica na području Schengena.

“Željela bih spomenuti sustav ulazaka i izlazaka na području Schengena koji bi trebao biti završen 2022.”, rekla je Merkel nakon mini samita s drugim čelnicima članica Europske unije održanog video vezom. “Od ključne je važnosti znati tko ulazi u i tko napušta šengensko područje”, rekla je.

Na mini samitu su osim Merkel i Macrona sudjelovali i austrijski kancelar Sebastian Kurz, nizozemski premijer Mark Rutte, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

I francuski predsjednik Macron je rekao da Europa mora preispitati svoju politiku otvorenih granica u Schengenu. Europa želi zadržati svoje granice otvorenima ali želi bolje zaštiti svoje vanjske granice, rekao je Macron.

Teroristička prijetnja je europska stvarnost koja traži koordiniran i brz odgovor, rekao je nakon video-konferencije europskih čelnika posvećene sigurnosti. Takav odgovor mora posebice uključivati “razvoj zajedničkih baza podataka, razmjenu informacija i jačanje kaznene politike” te “cjelovitu i rigoroznu provedbu arsenala mjera”, koje Europa već ima.

Macron je prošlog tjedna pozvao na stvaranje “pravih sigurnosnih policijskih snaga” na vanjskim granicama šengenskog područja EU-a.

Austrijski kancelar Kurz je pozvao na “snažniji pravni pritisak” na tisuće islamističkih boraca koji se vraćaju u zemlje EU-a. “Oni su tempirane bombe”, rekao je nakon razgovora europskih čelnika. “Ako želimo zaštititi slobodu sviju, moramo ograničiti slobodu tih ljudi”, rekao je napomenuvši da će mnogi borci Islamske države biti pušteni iz zatvora zemlja EU-a u idućim godinama.

Krajem listopadu je radikalizirani islamist iz Tunisa ubio troje ljudi u francuskom gradu Nici a u Beču je početkom studenog mladi simpatizer Islamske države porijeklom iz Sjeverne Makedonije ubio četiri osobe prije no što ga je ubila austrijska policija.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author