HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Hoće li Vlada odabrati najadekvatniji bojni zrakoplov ?

Odluka o nabavi rabljenoga izraelskoga bojnog zrakoplova F-16 Block 30 potvrdila bi vjerodostojnost hrvatske politike i trajno načelo Hrvatske vlade o suradnji s državom Izrael koja s Hrvatskom dijeli sličnu povijesno-političku sudbinu

Nedavno je Ministarstvo obrane izvijestilo kako će, nakon što ponuditelji dostave svoje najbolje i konačne ponude, početi proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog bojnog zrakoplova.

Tako su ponudu dostavile Sjedinjene Američke Države za novi zrakoplov F-16 Block 70 i rabljeni izraelski zrakoplov F-16 Block 30, Francuska za rabljeni Rafale i Švedska za novi zrakoplov JAS-39 C/D Gripen.

Koliko se zna do kraja prosinca trebala bi se provesti evaluacija i donijeti zaključak, a nakon toga će stvar preuzeti Vijeće za obranu, donijeti preporuka i uputiti ju Vladi, a ona će onda donijeti konačnu odluku o nabavi zrakoplova.

Ponuditelji su, kao što je to i uobičajeno, lobirali za svoje zrakoplove u medijskim i vojno političkim krugovima pa se u javnosti povela, doduše marketinški potaknuta, gotovo navijačka borba pristaša pojedinih kompanija koje su pokušavale dobiti potporu javnosti za prodaju svojih zrakoplova.

Proizvod svake kompanije, bar s vlastitih stajališta, ima određene prednosti nad konkurentskim proizvođačima, nu na onima je koji biraju ponude to da izaberu onu ponudu koja najbolje odgovara njihovu strateškom nacionalnom interesu.

Kod nabave bojnih zrakoplova država kao što je Hrvatska ne bira samo izgled, borbene značajke i manevarske sposobnosti bojnoga zrakoplova, nego se s obzirom na vlastite financijske mogućnosti, razvoj tehnologije i dugoročno vojno-političko savezništvo odlučuje za tako sklopljenu najbolju ponudu.

Gledajući prema tom kriteriju Hrvatskoj bi od četiri navedene ponude bila najprihvatljivija izraelsko-američka ponuda rabljenih izraelskih zrakoplova F-16 Block 30 jer se njom učvršćuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

S financijskog stajališta ta je ponuda i najjeftinija, a kako se Izrael nalazi na izvorima tehnoloških rješenja Hrvatskoj bi dugoročno partnerstvo s Izraelom omogućavalo jeftiniju nabave potrebne joj tehnološke opreme u budućnosti.

Naime,  zbog već pripremljenog tehnološkoga prevrata u industriji bojnih zrakoplova, odnosno već sad vidljiva prijelaza na sve savršenije bespilotne letjelice, Hrvatska ne će imati novce za plaćanje skupih američkih rješenja u zraku.

Nasuprot tomu, preko partnerstva s Izraelom, opremu će moći nabavljati po relativno pristupačnim cijenama.

S druge pak strane odabirom rabljenoga izraelskog zrakoplova F-16 Block 30 nastavio bi se kontinuitet vojno-političke suradnje Hrvatske vlade s državom Izrael koja je nesretno završila neuspješnom prodajom bojnih zrakoplova F-16 Barak.

Odluka o nabavi F-16 Block 30 potvrdila bi vjerodostojnost hrvatske politike i trajno načelo Hrvatske vlade o suradnji s državom koja s Hrvatskom dijeli sličnu povijesno-političku sudbinu.

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author