HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Obilježeno 27 godina od Bitke na Bašinom brdu kraj Fojnice

Sponzorisano

Na 27. godišnjicu Bitke na Bašinom brdu na planini Jasikovica iznad Fojnice, 12. studenoga, služena je misa zadušnica za poginule hrvatske bojovnike.

Poslije okupljanja suborca, članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnika udruga proizašlih iz posljednjeg rata te političkih predstavnika hrvatskoga naroda iz Fojnice uslijedilo je polaganje vijenaca pred spomen-križem, piše grad-busovaca.com.

Potom je za duše poginulih bojovnika služena misa zadušnica koju je predslavio gvardijan franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici fra Mirko Majdandžić.

Podsjećamo, velikim naporima i hrabrošću postrojbama HVO-a 12. studenoga 1993. uspjelo je zauzeti Bašino brdo, i s ove kote tijekom trodnevne akcije protjerati daleko brojnije postrojbe bošnjačke Armije BiH. Zauzimanje Bašinog brda, s kojeg se kao na dlanu vidi Fojnica, ali i dio naselja u općini Kiseljak, značilo je sigurnost za fojničke Hrvate u naseljima iz kojih nisu protjerani ljeta 1993., to jest Gojevićima, Bakovićima i mjestima koja im gravitiraju.

Bitka za Bašino brdo, kao i svaka druga u posljednjem ratu, skupo je plaćena životima više od 30 hrvatskih branitelja, a mnogi od njih su teže ili lakše ranjeni.

Samo dan poslije ove bitke uslijedila je osveta kada su na pragu franjevačkog samostana u Fojnici ubijeni tadašnji gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić te nekoliko civila u samome gradu.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author