HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Zdravstveni stožer bez ijednog liječnika branitelja?

Sponzorisano

Korona-virus je primarno zdravstveni problem ali neki ga neki već gotovo godinu dana politikantski iskorištavaju za unutarstranačke ciljeve. Nakon što je veći dio stanovništva bio uvelike uznemiren nepoznatom bolešću, nepostojanjem cjepiva i nametnutim restrikcijama tijekom proljeća ove godine, cilj nekih političara je bio predstavljati se kao da su ključni za zdravlje nacije i infiltrirati svoje suradnike među liječnike s obzirom da u paničnom stanju svijesti građana liječnici predstavljaju autoritet kojem moraju biti poslušni.

Nije slučajno Božinović postao šef stožera, kao što je bilo neobično niti kada je u jednoj jutarnjoj emisiji na televiziji ministar Ćorić govorio o koroni, ili Obuljen Koržinek o zaštiti na okupljanjima. Očito je propagandni smjer bio u profiliranju odanih ljevičara kao ključnih osoba za zdravlje nacije. U velikom dijelu stanovništva su poticali psihološke tenzije o virusu kako bi se Plenković pokazao kao vođa. Konzervativni dio stranke nije htio iskorištavati zdravlje nacije za vlastiti politički probitak tako da nisu koristiti tu temu, a sve njihove druge teme Plenković je prekrio strahom od korona-virusa.

Nema nikakve dvojbe da se ne radi o slučajnosti, jer je bilo puno liječnika u stranci koji su se time mogli baviti. Nisu dali prostora niti šefu KBC-a Ćorušiću, akademicima Kostoviću ili Reineru, čak niti šefu klinike Prgometu. Razlog je da ne bi skupili previše glasova na izborima, jer je ionako ministar zdravstva bio u to vrijeme previše popularan. Uloga skupljanja glasova je bila namijenjena unutarstranačkim ljevičarima. Činjenica da je Plenković ispočetka planirao ovakvu zlouporabu panike o korona-virusu vidljiva je jer u stožeru nema niti jednog liječnika branitelja niti bilo koje druge osobe konzervativnijeg stajališta. Nemamo ništa protiv toga što je u stožeru član SDP-a Kolarić za kojeg je poznato koje je spolne orijentacije, kao što nemamo ništa niti protiv Capaka koji se bavi zdravstvenom ekologijom (onečišćenje zraka itd.) i uopće nije epidemiolog. Ako može biti netko tko je završio studij obrane i zaštite, onda je čudno da nema niti jednog konzervativnog člana.

Možda to nije slučajno. Korona-virus je kod velikog dijela građana potisnuo sva druga stajališta. Tu činjenicu je Plenković obilno koristio predstavljajući se kao osoba nezamjenjiva za zdravlje nacije. Jedino radi toga je prošao na unutarstranačkim i na parlamentarnim izborima. Toga je svjestan i to je razlog njegove nesigurnosti, a potezi nakon izbora očito potvrđuju da nakon ovog mandata nema namjere ostati u Hrvatskoj jer na sljedećim izborima neće više biti korona-virusa za zamagljivanje situacije.

Ako je Plenković doista bio zabrinut za zdravlje nacije, onda bi se cijelo ljeto spremao za suzbijanje virusa, opremao bolnice, nabavljao respiratore i cjepiva. Sada vidimo da to nije radio nego da je potpuno nespreman, bez dovoljno testova, bez prilagođenih bolnica, nema niti dovoljno lokacija za testiranja. Pokušava predočiti da je unutarstranačke izbore dobio zbog svojeg ideološkog smjera unutar stranke. Pravi razlog je da građani nisu za njih glasovali radi novog ljevičarskog smjera HDZ-a nego radi straha od korona-virusa.

Manipuliranjem prikazuje novi ideološki smjer kao brigu za zdravlje nacije. Nevjerojatno je koliko je objavljenih izjava u omiljenim medijima u kojima se tvrdi da je novi ideološki smjer zdrav za politiku. Na takvu obmanu su se rado nadovezali i manjinski predstavnici koji također odjednom brinu za zdravlje cijele nacije. Možemo ovdje biti ironični pa reći da su pripadnici srpske manjine već pokazali svoju veliku brigu za zdravlje naše nacije tijekom ratnih djelovanja. Patriotizam je postao nešto nezdravo, neka bolest koju je potrebno iskorijeniti iz novog normalnog.

Ako malo šire pogledamo, istraživanja provedena sredinom 20. stoljeća pokazala su da liječnici imaju autoritet i da su im građani uglavnom poslušni pa se čini da neki i kod nas pokušavaju koristiti tu činjenicu. Najveće istraživanje utjecaja liječnika na politiku je utvrdilo da imaju autoritarniju vlast, što se objašnjava njihovom navikom držanja tuđeg života u rukama. Vrlo veliki broj diktatora su po struci liječnici (od Sirije do Haitija, a ne treba zaboraviti ni Karadžića). Iskustva pokazuju da liječnici diktatori koriste čim više fraza koje će narod asocirati s njihovom zdravstvenim problemima, primjerice da se javlja bakterija neprijatelja ili da je potrebno ozdraviti naciju. Zato kada čujemo neke izjave naših ljevičarskih političara članova stožera, zvuče kao da slušamo nekog diktatora iz Sirije. Naši političari dosljedno slijede uzore u psihološko propagandnom djelovanju samo su prilagodili smjer svojim ciljevima. Možda se ne sjećate, ali promidžba je na proljeće 2020. išla u pravcu nazivanja članova stožera novim braniteljima. To je razlog da se Božinović pojavljivao u odori iako ne znamo da ju je nosio tijekom Domovinskog rata.

Iako je popularnost stožera značajno pala, sada se niti konzervativniji dio politike ne bi se trebao ustručavati koristiti temu korona-virusa. Bilo bi dobro da se uz očitu nesposobnost Plenkovića u vođenju korona-krize konačno ukloni monopol na njegove zdravstvene mjere. Bilo bi dobro da i desnica pokaže zabrinutost za zdravlje i maksimalno pripremi mjere koje će u većoj mjeri uvažavati zdravlje nego što bi to preporučili Plenkoviću odani ljevičari. Bilo bi moguće formirati veteranski zdravstveni stožer sastavljen od bivših liječnika branitelja i preuzeti inicijativu u zdravstvenim pitanjima jer je dio braniteljske populacije osjetljiviji i ugroženiji. Zasigurno su liječnici u ratu imali teži zadatak od ovog i sigurno se mogu nositi s njim. Ne treba dopustiti monopolizaciju ljevičarskog upravljanja korona-krizom. Ako su branitelji mogli zajedno protiv neprijatelja, mogu zajedno i protiv virusa. Plenković se jako trudio da ne bude paralelnog stožera i time si je uzeo glavno sredstvo u jeku epidemije tijekom prošlog proljeća, ali se čini da je sada vrijeme da branitelji u tim zadaćama stanu na prvu crtu i pomognu zdravstvu gdje je god moguće. Mogli bi prikupljati pomoć za nabavu pojedine opreme, pomagati kolegama veteranima, pratiti epidemiološko stanje u braniteljskoj populaciji, obilaziti najpotrebnije i skrbiti se za njih.

Ako može Božinović biti u stožeru i zajedno s njim SDP-ov Kolarić, zašto ne bi mogli i neki koji bili u opasnijim situacijama. Građani su polako počeli otkrivati politikante pa je tako Božinović dobio samo 2% povjerenja građana u zadnjoj anketi i vidi se da velik dio populacije izgubio povjerenje u njih te je za desnicu potrebno uključivanje i u ovo područje jer u suprotnom izgleda kao da nisu zainteresirani za zdravlje nacije.

H.Hrmpotić

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author