HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ANALIZA ODZIVA BIRAČA/Nadprosječna izlaznost na birališta u Središnjoj Bosni, te Stocu, Prozoru i Kupresu, niska u Zapadnoj Hercegovini i Posavini

Sponzorisano

Odziv birača do 16 sati na ovogodišnjim Lokalnim izborima u BiH iznosi 38,1 posto, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH. U Federacije BiH odazvalo se 35,65 posto glasača, a u Republici Srpskoj 42,25 posto. Manji odziv birača u Federaciji BiH, vjerojatno je uvjetovan činjenicom da se danas ne održavaju izbori u Mostaru.

Na područjima gdje žive Hrvati najveća je izlaznost u nacionalno mješovitim općinama, u Srednjebosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a najmanja u općinama Zapadnohercegovačke županije, gdje živi vrlo mali broj nehrvata, te Posavskoj županiji, gdje u dvije od tri općine kandidati za načelnike nemaju protukandidate, piše Hrvatski Medijski Servis.

U općinama u kojima živi približno podjednak broj Hrvata i Bošnjaka, kao što su Busovača, izlaznost na izbore do 16 sati iznosila je relativno visokih 46,90, dok je u općini Novi Travnik na birališta do 16 sati izašlo čak 47.78 posto birača. Izlaznost u ove dvije općine do zatvaranja birališta vjerojatno će premašiti 60 posto.

Izlaznost je velika i u ostalim nacionalno mješovitim općinama u ovoj županiji.

Tako je u Gornjem Vakufu- Uskoplju izlaznost do 16 sati iznosila 45,68, Kiseljaku 42,70, Kreševu 42,50 posto, dok je najveća izlaznost u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježena u Stocu, gdje je od 16 sati glasovalo 63,47 te u Prozor Rami, gdje je na birališta izašlo 49, 67 posto birača. U ovoj općini očito se vodi žestoka borba između kandidata dva HDZ-a, aktualnog načelnika “Devedesetke” Joze Ivančevića i kandidata HDZ BiH Ilije Petrovića.

Podsjetimo, u Mostaru se izbori ne održavaju danas, zbog toga što su izmjene Izbornog zakona BiH usvojene kasno, pa će se izbori za mostarsko Gradsko vijeće, nakon 12 godina, po novim izbornim pravilima, konačno održati 20. prosinca ove godine

U HBŽ-u nadprosječna izlaznost birača zabilježena je u Kupresu 40, 81 posto.

Za razliku od ovih općina najmanja izlaznost je općinama u Zapadnohercegovačkoj županiji koje su gotovo jednonacionalne, kao što su Posušje, gdje je izlaznost birača do 16 sati iznosila svega 27,56 posto, Grude, gdje aktualni načelnik Ljubo Grizelj nema protukandidata, izlaznost je 26, 36 posto, dok je u Širokom Brijegu do 16 sati izašlo tek 24,6o posto birača.

U Širokom je protukandidat aktualnom HDZ-ovom gradonačelniku Miri Kraljeviću, Vlado Marušić, iz Udruge “Zaboravljeni branitelji, koji je kandidat  stranke HKDU- HRAST, dok je u Posušju nezavisni Blago Petric, protukandidat HDZ-ovom Anti Begiću.

U ZHŽ najveća izlaznost zabilježena je Ljubuškom gdje je ukupno 21.870 registriranih birača do 16 sati na izbore izašlo njih 7.552, odnosno 34,5 posto. U ovom gradu za mjesto gradonačelnika natječu se trojica kandidata; Vedran Markotić (HDZ BiH), Radoslav radišić (HDZ 1990) i Ante Paponja (HKDU- HRAST)

Niska izlaznost je i u većinski hrvatskim općinama u Posavskoj županiji. U Orašju je tako do 16 sati izašlo 24,48 posto birača, u općini Domaljevac- Šamac još manje 23, 44 posto, a u Odžaku 28,94 posto.

Razlog niske izlaznosti u Orašju je što aktualni načelnik Marijan Oršolić (HDZ BiH) nema porotukandidata, kao ni kandidat za načelnika općine Domaljevac- Šamac Stjepan Piljić ( HDZ BiH).

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author