HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Branimir Cipetić za Dnevnik.ba: Velika je razlika igrati nogomet u BiH i Španjolskoj

NOGOMETAŠ ŠIROKOG BRIJEGA

Morate biti vrlo ponosni što igrate za reprezentaciju, jer to znači da ste među najboljih 20 ili 30 igrača u svojoj zemlji. Nije važno koja ste država, BiH, Španjolska ili bilo koja druga. Vi predstavljate svoju zemlju i ja sam vrlo sretan i vrlo ponosan na nju. Znam da sam vrijedno radio. Za poziv reprezentcije radite cijelu karijeru, pa uvijek morate biti vrlo zahvalni, kazao je nogometaš Branimir Cipetić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Branimir Cipetić (25) igrač je koji je samo godinu i pol u bosanskohercegovačkoj Premier ligi  u kojoj je već proglašen najboljim asistentom sa čak sedam asistencija.

Ovaj mladi igrač svoju je karijeru počeo u Hajduku, rodnoj momčadi. Još u mladosti otišao je u Španjolsku gdje je proveo pet godina karijere i gdje je rastao kao igrač. Trenutno igra na poziciji desnog beka u NK Široki Brijeg, a također je nekoliko mjeseci dio bosanskohercegovačke reprezentacije. O iskustvu u Španjolskoj, kako je u Pecari i u “A” reprezentaciji, govoi Branimir Cipetić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Većinu svoje sportske karijere do sada proveli ste u Španjolskoj. Možete li opisati svoje iskustvo tamo? Biste li se vratili u Španjolsku?

U početku je bilo jako teško, pogotovo zbog jezika koji nisam znao. Uz to, nisam igrao godinu dana zbog dokumenata koje u to vrijeme nisam imao. Tako sam morao čekati godinu dana da sve to riješim i gdje sam samo trenirao. Kad su bili riješeni dokumenti, prve godine sam posuđen u momčad iz Torrevieje. Poslije toga sam se vratio u Elche i tamo je bilo sve odlično. S tom momčadi sam igrao dvije godine u trećoj ligi. Kasnije smo igrali play-off za plasman na druga B i tamo sam proveo dvije sasvim dobre godine.

Za sve me vežu vrlo lijepe uspomene. Iz Elchea sam na dvije godine otišao u Eibar u Baskiji, u drugi Eibarov tim, koji se zove Victoria i stvarno mi je dobro bilo. Svidjelo mi se. San mi je uvijek bio igrati u Španjolskoj i naravno, kad je od tamo stigla ponuda, nisam dvaput razmišljao. Samo sam želio otići i na kraju se to dogodilo.

Da, vratio bih se. Da imam tamo ponudu iz Prve lige, ne bih je vagao. Otišao bih sigurno.

Počeli ste kao junior u Hrvatskoj, nakon toga otišli  u Španjolsku, a sada igrate u BiH. Postoji li za vas neka razlika između španjolskog nogometa i nogometa ovdje?

Da, ima. Ovdje je nogomet puno fizički, puno više od trčanja. U Španjolskoj je to samo s loptom, igrate puno više, nema toliko fizičkog, a puno je taktičnije. Mnogo je razlika između igrati nogometa tu i tamo.

Prošle ste godine postali dio NK Široki Brijeg. Kako se osjećate u timu?

Kad sam stigao u momčad u Širokom, nisam znao puno o PLBIH-u. Želio sam igrati u prvoj ligi tako da je sve ispalo savršeno. Ovdje sam godinu dana, gotovo godinu i pol i osjećam se prekrasno igrajući s ekipom. Prošla godina bila je pomalo teška, jer smo započeli s vrlo lošim rezultatima. Tada smo se oporavili i malo po malo išli gore. Ako pogledamo pojedinačno, imao sam vrlo dobru godinu. Dobio sam poziv reprezentacije i završio sam kao prvi asistent u BiH Ligi. Jako sam zadovoljan svime što se dogodilo.

Ekipa Pecare je šesta na ljestvici s 21 bodom, trinaest bodova manje od FK Sarajevo koji je prvi. Kako mislite ili se nadate da će NK Široki završiti sezonu?

Moram pojasniti da je ova godina drugačija. Nema toliko novca, a igrači momčadi vrlo su mladi. Početna ideja tima bila je da se spasimo i vidimo možemo li učiniti nešto za Europu. Istina je da smo vrlo dobro započeli i da smo imali tri gotovo savršena tjedna, u kojima smo bili treći i četvrti, vrlo mala razlika od drugog i trećeg. Tada je stigao ovaj koronavirus, koji je na nas jako utjecao, prošlo ga je 18 igrača i teško se je vratiti nakon toga i igri.

Sad smo šesti, izgubili smo posljednje utakmice, protiv Zrinjskog i Veleža, što nas je stvarno puno koštalo. Sad imamo tjedan dana da se dobro oporavimo i nadamo se da ćemo se vratiti najbolje što možemo. Iskreno, nadam se da ćemo završiti među prva tri ili četiri na ljestvici. Meč po meč i vidjet ćemo što će se dogoditi.

Ove ste godine dobili poziv da budete dio “A repezentacije”. Mnogi su zapljeskali vašoj igri sa Zmajevima. Što za vas znači igranje sa Plavima?

To je ponos. Morate biti vrlo ponosni što igrate za reprezentaciju, jer to znači da ste među najboljih 20 ili 30 igrača u svojoj zemlji. Nije važno koja ste država, BiH, Španjolska ili bilo koja druga. Vi predstavljate svoju zemlju i ja sam vrlo sretan i vrlo ponosan na nju. Znam da sam vrijedno radio. Za poziv reprezentcije radite cijelu karijeru, pa uvijek morate biti vrlo zahvalni.

Rezultati u Ligi nacija nisu bili očekivani. Što mislite, u čemu je problem?

Od početka smo znali da će Liga Nacija biti vrlo teška, jer smo imali u skupini reprezentacije poput Poljske, Nizozemske i Italije, koje su vrlo jake. Išli smo u borbu protiv svake utakmice, željeli smo se kvalificirati, ali u utakmici sa Sjevernom Irskom na kraju smo izgubili na penale, to je bio problem. Mislim da smo bili jako dobri u toj utakmici.

Odigrali smo dobro, počeli smo pobjeđivati 1: 0, potom smo imali četiri-pet prilika koje nismo stigli zabiti, nakon toga su niotkuda postigli gol i na kraju se dogodi ono što se dogodi. Kazne su bili penali i to je uvijek 50 – 50, a mi smo izgubili. Istina je da je to jako tužno, ali takav je nogomet. Problem, ne znam što je zapravo, ali mislim da smo morali postići samo te golove, jer smo imali puno prilika, koje na kraju nismo postigli. U igri se može dogoditi tisuću stvari.

U jednom intervjuu ste govorili o podršci koju ste dobili od Džeke. Zbog pozitivnog rezultata na korona virus,  on neće moći biti prisutan na ovim utakmicama. Kako će biti igrati ove igre bez njega?

Svi znamo što Džeko znači za Bosnu. Ovdje je jedan od najboljih igrača i na kraju, ako ovog igrača nema, normalno je da će to postati puno teže. Moramo se pripremiti za utakmicu i pripremiti je najbolje što možemo. Iako je istina da će bez njega biti puno teže.

S kojim entuzijazmom idete na ove posljednje utakmice protiv Italije i Nizozemske?

Na kraju, predstavljate svoju zemlju i u tim igrama ćete uvijek dati sto posto. Uvijek ćete se boriti i provjeriti možete li nešto izvući, jer su zemlje poput Nizozemske i Italije među najboljim momčadima. Dakle, pripremit ćemo utakmice vrlo dobro i pokušat ćemo pobijediti, naravno.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author