HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Svečano obilježen Dan ŽZH i HZ HB

Svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, održanoj u srijedu u Posušju, obilježen je Dan ŽZH i Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Svečanost je počela u 10:00 sati polaganjem vijenaca na grobu Mate Bobana u Grudama, nakon čega su vijenci položeni i na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju.

Predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić istaknuo je kako se današnja sjednica održala u skromnijim uvjetima nego dosadašnjih godina.

– Unatoč pandemiji koronavirusa mi smo organizirali sjednicu u skromnijim uvjetima i s manjim brojem uzvanika, ali ponukani činjenicom da se današnji datum obilježavao i u težim vremenima, odlučili smo ga i danas proslaviti, jer ovaj dan ima veliku važnost za nas. Poruka je da smo još tu, još postojimo i ne damo se – istaknuo je Jelčić.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Nevenko Barbarić ovom prilikom je svim sugrađanima čestitao Dan Županije Zapadnohercegovačke.

– Moram se prisjetiti dugogodišnjih pritisaka naših partnera u Federaciji, ali i Međunarodne zajednice o potrebi ukidanja županija. Županije su praktički bile razlog svih problema u BiH, a danas s ponosom možemo reći da smo, od izrazito nerazvijenih područja prije tridesetak godina, sada među prvima u BiH što se tiče gospodarstva. Ponosni smo i na svoje sportske uspjehe, a uspjeli smo osigurati i identitet kroz različita kulturna događanja i njegovanje kulturne baštine, te, uvjeren sam u to, osigurati svim našim sugrađanima apsolutnu slobodu – kazao je Barbarić.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako se danas obilježava i Dan Općine Grude.

– Najvažniji datum u mladoj i nedugoj grudskoj povijesti je 18. studenog 1991. godine. Toga dana se u Grudama okupilo 30 lokalnih lidera iz hrvatskih općina tadašnje Bosne i Hercegovine i pod predsjedanjem i vodstvom našeg Gruđanina, Mate Bobana, donijeli odluku o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Zbog toga smo odabrali baš taj dan, dajući na taj način značenje i tom događaju, a čuvajući i ponos na jedan takav događaj i na to što se to dogodilo upravo kod nas u Grudama – podsjetio je Grizelj.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author