HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DAYTONSKI SPORAZUM/Holbrooke otkrio zašto je američka vojna baza izabrana kao mjesto pregovora o miru u BiH

Richard Holbrooke, glavni medijator za postizanje mira u Bosni i Hercegovini, je u svojoj knjizi Završiti rat (To End a War) objasnio zašto je vojna baza Wright-Patterson u Daytonu izabrana kao mjesto za pregovore o prekidu rata.

Site X – ovako je nazvano mjesto na kojem se trebalo pregovarati, a izbor mjesta je povjeren pomoćniku državnog tajnika za administrativna pitanja Patricku F. Kennedyju, diplomatu s više od 20 godina iskustva.

Holbrook je objasnio na osnovi kojih kriterija se birala lokacija.

“Bio je važan svaki detalj. Site X treba primiti devet delegacija- iz svake balkanske zemlje, pet zemalja Kontakt skupine i predstavnika Europske unije Carla Bildta. Idealno bi bilo imati mjesto na kojem bismo bili izolirani od novinara i svih drugih ljudi izvana, dovoljno blizu Washingtona kako bi mogli doći visoki dužnosnici iz administracije, a ipak dovoljno daleko, kako je to kasnije u The Washington Postu napisao Michael Dobbs, da se ‘balkanskim gospodarima rata onemogući da jure u televizijske studije u New Yorku i Washingtonu svaki put kada pregovori udare o zid'”, obrazložio je.

Camp David, predsjedničko odmaralište, nije prihvaćen kao mjesto pregovora jer je Washington previše blizu i jer bi se, kako je Holbrook ocijenio, suviše identificirao s pregovorima iz 1978. između Egipta i Izraela. U ovom odmaralištu je postignut sporazum između navedenih zemalja.

Shodno navedenim kriterijima, Kennedy je smatrao da bi najbolje bilo da se pregovara u vojnoj bazi. Zato mu je u pronalaženju najprihvatljivijeg mjesta pomogao i Pentagon. Vrlo brzo je pronalazak sužen na tri lokacije – mornaričku bazu u Newportu, zračnu bazu Langley u Norfolku i zračnu bazu Wright-Patterson u Daytonu.

Iako je postojala opcija da pregovori budu u Newportu, na koncu je odbačena.

“Kada se pojavila mogućnost za Newport, senator Claiborne Pell je nazvao da nam ponudi pristup u neke od velikih kuća uz vodu u njegovoj rodnoj državi. Iako bi bilo zabavno razmisliti o ideji da se Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman šetkaju oko The Breakersa, objekti u Newportu su bili suviše raštrkani”, prisjetio se Holbrooke.

Pojasnio je zašto je izbor pao na Dayton.

“Kako nisam mogao sam pregledati mjesto, zamolio sam Rosemarie Pauli (op. a. Holbrookeova pomoćnica) da pomogne Kennedyju. Dok su se vozili oko Wright-Pattersona, prostrane baze koja je mogla primiti 23.000 vladinih činovnika, Kennedy je uočio pet zgrada za gostujuće oficire, grupiranih oko središnjeg parkinga, koje je dijelilo samo nekoliko metara. On i Rosemarie zaključili su da Wright-Patterson ispunjava potrebe iako je trebalo dosta popravki i prepravki nekih prostorija. I tako je Dayton bio izabran za razgovore, na iznenađenje svih”, naveo je autor knjige i diplomat.

Prema njegovim riječima, izbor Daytona je iznenadio Miloševića i Europljane. Milošević je poručio da ne želi “biti zatvoren kao svećenik”, dok su Europljani, naviknuti na raskošno okruženje, bili nezadovoljni što je mjesto “negdje usred Amerike”.

Kazao je da se Bildt brinuo zbog strogosti vojne baze, ali je on mislio da takva aluzija na američku zračnu silu neće škoditi.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author