HB.hteam.org

Portal hrvata HB

“Za BiH bi 2021. mogla biti godina reformi u kojoj bi mogli ispuniti uvjete za status kandidata”

Sponzorisano

ČLANOVI KOLEGIJA OBA DOMA PARLAMENTA BiH S BORRELLOM

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) susreli su se danas s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, koji u posjetu BiH boravi povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kojem su sudjelovali predsjedatelj Zastupničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedatelj Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedatelja Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedateljice Zastupničkog doma Borjane Krišto, zastupnica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktualnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja europskog puta BiH i dobivanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Naglašavajući kako je Daytonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i osigurao mir i stabilnost, Borrell je naglasio da jasna europska perspektiva BiH i proces europskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

Potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske suradnje između PSBiH i Europskog parlamenta.

Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTV-u BiH, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borrell je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika europskog puta BiH i dobivanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri ovisi od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realiziraju reforme i prioritete iz Mišljenja Europske komisije.

Zahvaljujući se Borrellu na posjetu i iskazanoj podršci BiH na njenom europskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istaknuli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Najviši dužnosnici PSBiH iznijeli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uvjete za dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo europski put naše zemlje i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proeuropskim snagama i politikama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku članova kolegija oba doma PSBiH s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borrellom nazočio je i šef Delegacije i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar