HB.hteam.org

Portal hrvata HB

F. Baras: Mučenički Vukovar consumatum est…

Sponzorisano

Podsjetnik na studeni A. D. 1991.

20. studenoga

Večeras oko 21.30 pucnjava u blizini. Nekoliko topovskih (?) hitaca, zatim kraći rafali. Svi smo dotučeni teškom tragedijom Vukovara. Banda je upala jučer. Na TV vidjeli inserte BBC-ija o Vanceovu posjetu. Porazno. Pijani četnici u vojnim uniformama srljali ulicama potcikujući “Bit će, bit će mesa, klat ćemo Hrvate…! Jesu li preveli Mr. Vanceu? (Snimatelj je i neznajući ovjekovječio u slici i riječi pravu čud srpskih “ratnika”.) Kalvarija stanovništva se nastavlja. Povlače ih tamo-amo, ali ne puštaju. Sinoć su iz bolnice izbacili predstavnike Crvenoga križa. Tko zna što su noćas uradili s ranjenicima? Pomoćni brod francuske ratne mornarice “Rance” dopremio je u Dubrovnik hranu i drugu pomoć. Ostali ratni brodovi (engleski i talijanski) nalaze se u blizini. Zbog toga Beograd oštro protestira. Predstavnici Italije, Austrije i Njemačke izjavili u Rimu da će, ako ostali iz EZZ-a to ne učine, oni sami priznati Hrvatsku i Sloveniju. Papa je danas primio predstavnike Vukovara: među ostalima i dvojicu ranjenih gardista. Zadnji je trenutak da se civilizirani svijet trgne i nešto poduzme, inače će nas barbarski mrak sve progutati. Je li moguće da je Europa toliko slijepa?! Je li moguće da bi pristala na suradnju s tim banditima. Vrhunac je sramote danas objavljena vijest da je Engleska legalno sve do potkraj srpnja isporučila kasetne bombe JNA! Kao da nisu znali da ih mogu upotrijebiti samo na Kosovu ili u Hrvatskoj! Ti će nam Englezi na kraju doći glave, kao što se dogodilo već nekoliko puta. Za Prvog svjetskog rata (Londonski pakt, 1915.) naše su teritorije obećavali Talijanima. U drugom svjetskom ratu bombardirali su hrvatske (ali ne i srpske!) gradove.

KORVETA

Onda nas je Churchill prodao komunistima, a smrtonosni finale prirediše nam na Bleiburgu! Prodaja benzina potpuno obustavljena, a ne kako su sinoć javili par-nepar. Radio-Split javlja da se iz Lore puca po Špinutu, središtu grada i Kaštelima. Iz Dračevca ispaljene svjetleće rakete. Puca se i po Bačvicama. U 22 sata Radio-Zagreb javio da je 450 ranjenika iz Vukovara odvedeno u Srijemsku Mitrovicu, a 1000 građana u Šid. Nedostaje 150-200 ranjenika. To je dosad u analima Crvenoga križa nezapamćena sramota. Je li moguće da živimo u zadnjem desetljeću 20. stoljeća?! S kojim smo banditima – nažalost, neki su još među nama – živjeli sve ove godine! Dok smo mi, bona fide, mislili da su – ako ne iskreni – ono barem lojalni sugrađani, sada vidimo da su to najljuće zmije otrovnice. Radio-Split ponavlja hitno upozorenje o potpunom zamračivanju! Opet topovima gađaju okolicu Stona. Diverzanti pokušali zapaliti selo Čepikuće. Tenkovi opet harače po drniškoj i zadarskoj okolici. U Škabrnji banda ubila na desetke muških civila u nazočnosti žena i djece! Čujem da je don Cvitanović propovijedajući u stolnici kazao “da više neće vjerovati da Bog postoji, ako nam ne pomogne i ako se nešto ne promijeni u ovoj hrvatskoj tragediji”. Bugarski predsjednik zahtijeva vojnu intervenciju u Hrvatskoj. U Parizu demonstracije: na postaji metroa STALINGRAD, jutros je osvanuo natpis VUKOVAR. Liberation danas objavljuje svjedočanstva promatrača koji izjavljuju da su na području miješanih sela, gdje su izvršili očevid, žrtve bili isključivo Hrvati i Česi. Amerikanci odlučili uspostaviti zračni most humanitarne pomoći Hrvatskoj. S. Dapčević predavajući u SAD naglasila da Hrvatska ne smije prihvatiti razgovor o teritorijalnim promjenama. U Mostaru vojska žestoko pucala na miliciju. Velike formacije vojnih bandi nastupaju prema Jablanici. Predsjednik BiH kaže da MUP pregovara s vojskom. Vojska zaustavlja autobuse i vlakove te nastavlja izazivati po zapadnoj Hercegovini pod izgovorom da su ondje nazočni pripadnici ZNG-a. Vlada Srbije najavila mjere za zaštitu Srba u Makedoniji, napada EZZ, jer da je navodno nametnula Mesića i izjavila da neće priznati novu vladu tzv. Jugoslavije. Upravo (22.25 h) nazvao Roda: kaže da JRM puca iz Lore, da su nešto digli u zrak, da su izbacili rakete iznad grada, da se vidi požar u Strožancu ili na obali u Stobreču.

21. studenoga

Strane radio postaje šire glasine da su hrvatski vojnici poklali četrdesetoricu učenika u Borovom selu. Žrtve je tobože vidio stanoviti beogradski fotoreporter, ali mu nisu dopustili snimati! Još jedna od učestalih “patki” srbo-armije, da bi prekrili vlastite zločine. U SD danas svjedočanstva dviju mladih žena iz Škabrnje (kod Zadra) o četničkom masakru muškaraca. Noćas minirali Maslenički most. Današnja Nedjeljna Dalmacija (prilog Profil) objavila moju poruku “Poručniku korvete bivše JRM” povodom bezrazložnog granatiranja Splita.

22. studenoga

Jutros Reuter demantirao vijest beogradskog fotoreportera o masakru djece. Sada izjavljuje da nije vidio trupla, već da su mu sve ispričali pripadnici JNA. Strahovito sam utučen sudbinom vukovarskih izbjeglica i ranjenika. Što im sve ne rade! Na sramotu čitave europske javnosti. Dok su ih prevozili preko Bosne, napala ih organizirana srpska rulja: razbila autobuse i otela ih nekoliko stotina. Kojeg li užasa, kojeg li bezakonja, koje li mržnje! Doznajemo da se 12 pripadnika policije još uvijek bori u nekom djeliću Vukovara, trebalo bi im pomoći – kaže Vlada! A Drašković uputio Tuđmanu protestno pismo u povodu “pokolja Srba” u Vukovaru. O, sramoto! Kako se usuđuje insinuirati. Još napominje da hrvatski narod ne zna tko su bile ustaše. A znaju li Srbi tko su bili četnici? Ministar Rudolf noćas u Žitniću potpisao prekid vatre i napuštanje vojarna u srednjoj Dalmaciji. Sumnjam da će ga druga strana poštovati. Jučer je poslije petnaest dana stigao trajekt na Vis.

Dočekali ih transparenti: VIS JE HRVATSKA. Danas je trajekt stigao i na Lastovo. M. Kouchner se pred Dubrovnikom prepire s vojničkom bandom da propuste pomoć stanovnicima Mokošice. Vojska ga izigrava. Dobro netko reče da se Veneciji ne bi moglo dogoditi to što se događa Dubrovniku, naprosto stoga što je ondje investiran golem strani kapital, a u Dubrovniku nije. Mrs. Thacher dala znakovitu izjavu o neshvaćanju biti sukoba između Hrvatske i Srbije. “Ne! – kaže ona – nije to građanski rat, to je osveta komunističke Srbije i sada srpske JNA demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj…” Smatra da bi nas trebalo odmah priznati i omogućiti nam da se naoružamo kako bismo se mogli suprotstaviti. Još je kazala da svijet premalo zna o našim stradanjima. U pravu je! Ne znamo se koristiti mas-medijima za razliku od Slovenaca u njihovom kratkotrajnom sukobu. Šteta što ona nije na Carringtonovu mjestu. Nastavljaju se izbjeglištva iz Dubrovnika i Zadra. Ljudi napuštaju ognjišta da bi spasili živu glavu. A Europa filozofira o “pravima srpske manjine”. Ludilo, potpuno ludilo! U pravu je glumac Bandalo kad kaže (u ND): “da je to urota nasilja pravoslavlja i protestantske diplomacije protiv katoličkih zvonika!” Očito, demoni kolo vode! Čak su i Papu proglasili “ustašom”! Tko će moći poslije svega oprostiti Srbima? Oni nas žele potpuno istrijebiti, uništiti, naprosto zbrisati s ovih prostora. Jadni smo, napušteni i prepušteni samima sebi. Što zapisati o ovim sramotnim i strahotnim vremenima? Tko je odgajao, tko stvorio ta čudovišta? Jesu li to plodovi socijalizma? Nisu li to marksistički klonirani Titovi pioniri? Kako se uzdignuti, kako pobjeći iz balkanske krčme? Kad ćemo se otarasiti prokletih balkano-komunističkih privjesaka. Zašto nas je Bog kaznio da u vlastitoj zemlji moramo trpjeti njihov olovni balast. Ta, oni nas žele uvjeriti da je i Marko Marulić bio Srbin!

Gardisti odbili ponovljeni napad na Čepikuće. U Zagrebu je uhapšen Paraga (HSP). To bi moglo prouzročiti velike probleme HDZ-u! U kasnim radio-vijestima javili da je Carrington iznenada i nenajavljeno stigao u Beograd!

23. studenoga

Unatoč potpisanom sporazumu luke na Jadranu nisu deblokirane: opravdavaju se da još nisu otklonjene mine ispred ulaza u luku Lora! Prošle noći opet se puškaralo. Osijek stalno bombardiraju topovima. Avioni raketirali stare zidine Stona, također i Slano. Javljaju da je pilot s avionom prebjegao na našu stranu. A gdje se je spustio? Francuski ministar Kouchner napuštajući Dubrovnik (poslije 10 dana), izjavio da će nastaviti bitku za spas drevnoga grada i njegovih stanovnika. Radio javio da su se popodne iznenada u Ženevi sastali Tuđman, Milošević, Kadijević, Vance, Carrington…

25. studenoga

Jučer Jugo-armija izručila Zadranima trupla (37) civila masakriranih u Škabrnji. Od 9 do 11 na sjednici Komisije za spomen-obilježja, imena ulica, trgova i drugih objekata. Predložili smo preimenovanje : Obala JNA u Obala Kneza Branimira, Obala bratstva i jedinstva u Obala kneza Domagoja, Titova obala u Obala Hrvatskog narodnog preporoda… Ulice: Beogradska u Bregovita, Kragujevačka u Vukasovićeva, Balkanska u Vukovarska… (prije četiri mjeseca usvajanje sličnog prijedloga odgodila je Općinska skupština!?) Danas na Pjaci žestoki protestni zbor zbog uhićenja Parage…

APOLONIO

27. studenoga

Evakuacija splitskih JA vojarni zapela. Hosovci jutros ‘zauzeli’ – dok im Općina ne dodijeli bolje prostorije – Muzej revoluciije. Samo da ne bude gužve! Osijek i dalje sustavno uništavaju. Napadaju i na zapadnoj dubrovačkoj fronti. Kasno popodne zračne uzbune u Metkoviću i Pločama. U Zagrebu intezivna diplomatska djelatnost. U Otrantskim vratima manevri talijanske ratne mornarice.

28. studenoga

Na dubrovačkim zidinama podignute zastave UNESCO-a. Stiže ponovno Kouchner. Osijek i dalje bombardiran: samo jučer 19 mrtvih. Nova Gradiška također: poginula djevojčica. Popodne raketni bacači tukli Ston. Pale sela u Stonskom primorju. Jutros JRM pucala po Lastovu, navodno su ih napali iz nekog gumenjaka… U Splitu obustavljeno iseljavanje vojarni… Hosovci napustili Muzej revolucije i preseli u prostorije bivše vojarne na Visokoj.

29. studenoga

Navečer gledali snimku francuske TV Antenne 5 (La guerre entre les Serbes et les Croates: Les absents ont toujours tort) Prikazali dokumentarne snimke iz Vukovara, Dubrovnika, Osijeka. U svojoj izjavi princ Aleksandar II Karađorđević nazvao pripadnike srbosoldateske “bašibozucima”! Svi francuski sudionici (bivši ministar Jobert, ministar Kouchner, poslanici, voditelj itd) naprosto su slistili Srbe. Dobri su bili i naši predstavnici. Najgadljivije bile izjave srboijanskog ministra vanjskih poslova Jovanovića: uporno tvdi da Srbija nije ni u kakvom ratu s Hrvatskom! Dvoje Srba iz publike, zbog tobožnje francuske pristranosti demostrativno napustilo dvoranu…

30. studenoga

Tek smo se danas sjetili da je jučer bio Dan Republike! Kako je neslavno, u potocim krvi konzumirana zapadnoj Europi toliko “mila i draga” marksističko-lenjinistička tvorevina. Hosovci jučer oko 17 sati na Marjanu (iza zapadnog zida Židovskog groblja) aparatom za autogeno zavarivanje prerezali željezne stupove svijetljećih slova TITO. Napokon! Predstavnik HOS-a izjavio za SD: ” Radi se o simboličnom činu rušenja imena osobe koja je stvorila tu jugo-četničku armadu koja sada žari i pali po Hrvatskoj. I današnja je vlast nastavak tog režima, pa je ovo samo simbolično obračunavanje s komunizmom i neoboljševizmom u crvenom i orjunaškom gradu.” Dodao je da mu je žao što se toga nije sjetila vladajuća stranka te da je prava sramota za gradsku vladu što to nije uradila odmah nakon izbora. “Mnogo je hrvatske nevine krvi zaliveno u ove temelje, od Bleiburga, križnog puta, pa sve do Vukovara…”

Današnja SD objavila zapis “Apolonio od Raguze” kojim ironiziram i razotkrivam “Izvanstranački pokret za demilitarizovanu i automnu Republiku Dubrovnik” održan u okupiranom Cavtatu…

 

hb.hteam.org

 
Ostavite facebook komentar