HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Veliki prosvjedi u Francuskoj

Sponzorisano

Novinari , pripadnici “žutih prsluka” i više tisuća ljudi prosvjedovali su danas u Francuskoj protiv zakona koji zabranjuje zlonamjerno objavljivanje snimaka policajaca, a za koji prosvjednici tvrde da krši “sloboda izražavanja i pravna država”.

Trg Trocadéro sa slavnim Forumom ljudskih prava danas u je bio prepun prosvjednika uz snažnu nazočnost policijskih snaga, prenosi agencija France presse.

U Francuskoj je održano dvadesetak skupova: u Lilleu, na sjeveru, okupilo se tisuću ljudi, a na jednom transparentu je pisalo “Orwell je bio u pravu”. I u Rennesu, na zapadu zemlje se također okupilo oko tisuću ljudi, kao i u Montpellieru, na jugu uz slogane “Spustite oružje, pa ćemo mi spustiti naše mobitele”.

Parlament je u petak usvojio zakon o “globalnoj sigurnosti” u kojem je sporan članak 24 koji regulira objave snimaka na kojima su policajci, iako je zakon popraćen amandmanom koji jamči pravo na informiranje. Taj članak te moguće korištenje dronova tijekom prosvjeda i prepoznavanje lica pomoću nadzornih kamera izazvali su buru u medijima, koji u tome vide opasnost za slobodu informiranja.

“Demokracija umire u tami”, pisalo je na transparentu online informativnog lista Mediapart u Parizu.

“Brine nas spori pad pravne države koji izgleda vodi u policijsku državu”, upozorila je odvjetnica Arie Alimi, članica nacionalnog ureda Lige ljudskih prava na konferenciji za novinare održanoj s Amnesty Internationalom i novinarskim sindikatima.

Sporni članak zakona predviđa zatvorsku kaznu za objavu snimaka lica ili bilo kojeg drugog elementa identifikacije policajaca tijekom intervencija i globu u iznosu od 45.000 eura, kada te snimke ugrožavaju njihov fizički ili psihički integritet, prenosi Hina.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author