HB.hteam.org

Portal hrvata HB

BRKIĆ:Pozivam Izetbegovića da ponovno posluša Čovićev govor kako ne bi širio lažne vijesti

Sponzorisano

Reakcije nakon govora Dragana Čovića i Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti UN-a ne prestaju pljuštati sa svih strana, a iz sarajevke medijsko-političke scene stižu brojni spinovi i izmišljotine…

Možda najpopularnija izjava koja je odjeknula bošnjačkom javnosti svakako je ona Bakira Izetbegovića, lidera SDA, koji je poručio kako se predsjednik HNS-a Dragan Čović pred članicama Vijeća sigurnosti UN-a odrekao trećeg entiteta.

Da to nije točna informacija, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis i Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i voditelj Odjela za međunarodne odnose HNS-a. Brkić je pozvao predsjednika SDA da ponovno pročita ili posluša govor Dragana Čovića, jer ovako širi lažne vijesti, odnosno spinove.

„Izetbegovićeva izjava povod je interpretaciji. Neka još jednom posluša govor Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a, jer očito nije shvatio poantu. A poanta je kako Hrvati u BiH imaju pravo na svoj politički stav i svoje političko viđenje te kako je primarno važno izmijeniti Izborni zakon i pridržavati se dogovorenih sporazuma kako bismo stabilizirali odnose u BiH“, komentirao je za HMS Brkić.

Govor Dragana Čovića ocijenio je strukturiranim, argumentiranim i fokusiranim upravo na ono što je bila tema toga virtualnoga susreta, a to je 25. Godišnjica uspostave Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH. Brkić navodi kako je logično da se Čović u svom govoru najviše osvrnuo na ono što je u tih 25 godina učinjeno bh. Hrvatima.

„Govor gospodina Čovića ukazao je državama članicama Vijeća sigurnosti nedosljednosti i nelogičnosti predstavljanja Ureda visokog predstavnika i poslao poruku da je došlo vrijeme da mi u BiH preuzmemo odgovornost, da konstitutivni narodi kroz konsenzus grade BiH te da Hrvati budu konstruktivan dio u europskom i euroatlantskom putu ove države.“

Podsjećamo, Visoki predstavnik Valentin Inzko je početkom mjeseca podnio Izvješće o stanju u Bosni i Hercegovini gdje je  pristran način upoznao veleposlanike zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH. Brkić za HMS podsjeća kako takvo djelovanje u korist samo jednoga naroda traje već duže vrijeme.

„Činjenica je kako Ured visokog predstavnika već duže vrijeme ne predstavlja ono što bi trebao predstavljati, a to je da bude pošten posrednik među političkim subjektima u BiH, stoga mislim i da taj glas koji se čuo pred Vijećem sigurnosti UN-a barem će potaći na razmišljanje pojedine članice, a nadamo se i sam OHR kako bi radio ono što mu je temeljna zadaća, a ne bio promotor pojedinih, a negator svih drugih političkih ideja.“

Na pitanje zbog čega su prema njegovom mišljenju predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke unatoč jasnim argumentima o pristranom djelovanju Valentina Inzka, čije izvješće ne prihvaćaju dvije od tri strane u BiH, podržali austrijskog diplomata, Brkić za HMS podsjeća kako Iznku mandat daje upravo Vijeće sigurnosti UN-a.

„Iluzorno bi bilo očekivati da za nekoliko dana odmah drugačije reagiraju. No, temeljno je važno da su veleposlanici mogli čuti i drugu stranu priče i stav HNS-a koji je bio vrlo jasan, artikuliran i argumentirano iskazan. Kritike na rad trebaju svi podnositi, samim tim i Visoki predstavnik. HNS je svojim nastupom ukazao na ono gdje OHR po našem mišljenju nije pošten posrednik među političkim predstavnicima u BiH“, zaključio je sugovornik HMS-a.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author