HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Zovko: Visoki predstavnici grubo kršili Daytonski sporazum na štetu Hrvata

Sponzorisano

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, govorila je za HRT-ovu emisiju „Studio 4“ o Daytonskom mirovnom sporazumu, njegovom kršenju te prijedlozima rješenja kojima bi se osigurala jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH i riješio problem “nedovršenog mira”.

Ona je istaknula da je Daytonski sporazum napravljen na nezadovoljstvo Hrvata, ali i sviju koji su ga potpisali. Dodaje da je Sporazum donio kakav-takav mir, ali da se sve ono što se događalo u zadnjih 20 godina može nazvati grubim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma na štetu Hrvata.

-Imamo preko sto kršenja Daytonskog sporazuma nametnutih od strane visokih predstavnika. Nažalost, moram reći da je taj sporazum grubo prekršen te je time grubo narušen balans koji je uspostavljen mirovnim dogovorom, kazala je Zovko.

Pojašnjavajući da je Ustav BiH jedan od aneksa Daytonskog sporazuma, Zovko ističe da taj aneks odnosno Ustav nije prihvaćen u Parlamentu BiH.

„Kršenja Daytonskog sporazuma označena su i kroz presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić kojom je rečeno da se mnoge stvari iz Daytonskog sporazuma ne provode i ne implementiraju. Moramo zaključiti da u ovom trenutku moramo tražiti izlaz iz ove situacije jer je BiH u stanju zamrznutog mira“, kazala je Zovko dodavši da je BiH sigurnosno pitanje i za Hrvatsku i za Europsku uniju te da bi se i sama Unija trebala više angažirati na rješenju situacije u BiH.

Odgovarajući na upit što učiniti da se spriječi mogućnost da bošnjačka većina izabere Vladu Federacije BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata, Zovko kaže da je BiH moguće federalizirati europskim rješenjima uvažavajući tako konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ali i građanski princip.

Kazala je da za takvo nešto imamo primjer u izlaznoj strategiji Međunarodne krizne skupine koja je bila glavni savjetodavac Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu koja je zaključila da u BiH obitavaju tri politička bića i tri konstitutivne zajednice te su ponudili rješenja.

Dodaje da ona takva rješenja pokušava prezentirati u srcu Europske unije te da je ključ za rješenje problema u BiH u obnovi transatlantske suradnje na temu Bosne i Hercegovine.

„BiH je ključ mira i suživota u Jugoistočnoj Europi i ukoliko ne budemo imali hrabrosti provesti ta rješenja mislim da ćemo imati velike probleme u budućnosti“, kaže Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu osvrnula se i na ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka, kazavši da je ta pozicija sama po sebi problematična za kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Upitana hoće li po njenom mišljenju doći do snažnijeg angažmana nove američke administracije u BiH, Zovko je kazala da ne misli da je interes SAD-a Europa niti Zapadni Balkan jer se, kako je istaknula, i Obamina administracija u kojoj je Biden imao snažnu ulogu okrenula ka regiji Pacifika.

-Trudit ćemo se podignuti tu razinu interesa jer nije dobro imati nezavršeni mir na granicama Europske unije, kazala je Zovko i dodala da će se truditi jačati transatlantsku suradnju po ovome pitanju, a da joj u tome pomažu i američki Hrvati.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author