HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Donald Trump je najavio nešto što će iznenaditi mnoge!

Donald Trump, svakog dana sve izoliraniji u svom nastojanju da ospori pobjedu Joea Bidena, sada otvoreno spominje mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima 2024.

“Bile su to četiri nevjerojatne godine. Pokušavamo dobiti još četiri. U protivnom, vidimo se za četiri godine”, rekao je na božićnom domjenku u Bijeloj kući.

Događaj kojemu su nazočili čelnici republikanske stranke nije bio otvoren za novinare, ali je nešto kasnije počeo kružiti video njegova govora.

Gotovo mjesec dana nakon izbora 3. studenog Donald Trump i dalje ne želi priznati poraz u utrci s Joeom Bidenom.

Zatvoren u Bijeloj kući, ograničio je svoje pojavljivanje u javnosti u najvećoj mogućoj mjeri, svodeći svoju predsjedničku komunikaciju na ljutite tvitove o navodnoj izbornoj prevari za koju nema konkretnih dokaza, prenosi Hina.

“U ovoj fazi nismo vidjeli prevare u razmjerima koji bi mogli utjecati na izborni rezultat”, istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Bill Barr. Njegove riječi imaju to veću važnost što je taj 70-godišnji ultrakonzervativac među predsjednikovim najbližim suradnicima.

U tom neobičnom ozračju, gdje novi predsjednik priprema svoj tim, a sadašnji, sve osamljeniji, iznosi teorije urote, Washington beskrajno špekulira.

NBC prenosi da je Trump sa suradnicima razgovarao o mogućnosti da 20. siječnja, na dan kada Joe Biden bude polagao prisegu, kojoj on neće nazočiti, najavi kandidaturu za izbore 2024.

Bivši poduzetnik kaže da je pomalo praznovjeran. Godine 2017. predao je kandidaturu za izbore 2020. već 20. siječnja, kada je preuzeo dužnost.

Vjeran svojoj sklonosti provokaciji, mogao bi također iskoristiti priliku i upotrijebiti svoj omiljeni recept i organizirati drugi događaj u isto vrijeme.

Najava kandidature za 2024. svakako bi mu omogućila da nakratko bude u središtu događanja. No, nailazit će na mnoge zapreke.

Već 20. siječnja bit će “bivši predsjednik”, pa će se strah koji ulijeva republikanskim zastupnicima i medijska pozornost koju uživa i za kojom silno žudi uvelike smanjiti.

Kao što redovito podsjeća na Twitteru, Donald Trump ipak nije pretrpio velik poraz na biralištima kao što su mu neki predviđali i može se pohvaliti solidnom biračkom bazom.

Brojanje glasova se nastavlja, ali jedno je sigurno: izlaznost je na ovim izborima bila nezapamćena. Joe Biden je osvojio više od 81 milijuna glasova, što je rekord. No Donald Trump je prešao granicu od 74 milijuna glasova, što je isto rekordan broj.

Analiza u postotnim bodovima je takva da se Donald Trump, koji se uvijek ruga “gubitnicima”, nema baš čime pohvaliti: sada je pao ispod 47 posto osvojenih glasova birača.

Ni najmanje nije sigurno da će on biti kandidat na izborima 2024. Nekretninski magnat, kako sam priznaje, radi po instinktu. Višegodišnje strateško planiranje nipošto mu nije jača strana.

U načelu, ništa ga ne sprječava da ponovo okuša sreću za četiri godine. Američki ustav ne dopušta više od dva mandata, ali dva koja nisu uzastopna sasvim su moguća.

To je uspjelo samo Groveru Clevelandu krajem 19. st. Izabran je bio 1884., poražen 1888. i ponovo izabran 1892. U povijesnim udžbenicima se spominje kao 22. i 24. američki predsjednik.

Grover Cleveland je na početku drugog mandata imao 56 godina, a Donald Trump bi imao 78.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author