HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Australija: Vlada predložila da Google i Facebook plaćaju za vijesti

Sponzorisano

Vlada Australije sastavila je prvi prijedlog zakona u svijetu prema kojem bi “Google” i “Facebook” bili primorani da plaćaju infromativnim organizacijama za njihove sadržaje.

Prijedlog sada ide u skupštinu, a njime je regulirana “neravnoteža moći između medijskog informativnog poslovanja i digitalnih platformi”, priopćio je ministar financija Josh Freiberg.

Prema prijedlogu, tehnološki giganti će biti ohrabreni da pregovaraju sa velikim medijskim kompanijama u Australiji, uključujući javne emitere, o tome koliko treba da im plaćaju za pristup njihovim servisima vijesti.

Ukoliko ne budu mogli da se dogovore, nezavisni arbitri će proglasiti obvezujući aranžman, prenijela je agencija DPA. Prijedlog zakona sastavila je Australijska komisija za konkurentnost i potrošače poslije trogodišnjih javnih konsultacija.

Predviđeno rješenje inicijalno će biti primijenjeno na “Facebook newsfeed” i rezultate “Googleove” pretrage interneta. Ministarstvo financija navodi da na svakih 100 dolara potrošenih na onlajn marketing, 53 dolara dobije “Google”, a 28 dolara ide “Facebooku”.

“Facebook” tvrdi da nova regulativa “pogrešno tumači dinamiku interenta” i da će “nanijeti štetu samim informativnim organizacijama koje Vlada pokušava da zaštiti”. Očekuje se da će se o prijedlogu zakona glasovati početkom sljedeće godine.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author