HB.hteam.org

Portal hrvata HB

‘Komšić destabilizira BiH, RH i cijelu regiju. Zagreb mora biti oštriji’

Sponzorisano

U utorak se u Saboru raspravljalo o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.

Sabor je tu Deklaraciju donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji.

Raspravu u Saboru je za Otvoreno.hr komentirao novinar i politički komentator Ivan Crnjac.

– Pogledajmo stav Vlade prema Komšiću. Radman se neki dan sjetio reći da njega u Zagrebu neće nitko dočekati. To je lijepo i uredu, međutim, nije dovoljno. Komšić Hrvatskoj čini ogromnu štetu. Prvo, preglasava hrvatske državljane u BiH, drugo, destabilizira BiH jer su Hrvati u BiH nezadovoljni zbog preglasavanja. Time destabilizira i Hrvatsku, a i cijelu regiju. Njemu Zagreb treba poslati jasnije poruke. Bh. Hrvati su jedini narod u civiliziranom dijelu svijeta čija se ljudska prava krše – smatra Crnjac.

DEKLARACIJA JE SLIKOVNICA, LIJEPA PRIČA I NIŠTA DRUGO

Dodaje kako je cijela ta Deklaracija zapravo jedan promidžbeni letak, slikovnica.

– Hrvatska bh. Hrvatima ne pomaže tako što pošalje nešto novca Sveučilištu u Mostaru ili bolnici u Mostaru. To je milostinja, takva pomoć je smiješna i ne znači ništa u trenutku dok se krše ljudska prava hrvatskih državljana. Kao da policija dođe kod neke zlostavljane obitelji i ženi i djeci koje muž stalno tuče ponudi šalicu tople juhe i čaj i kaže da su upozorili nasilnika da ih više ne tuče, a on nastavlja opet i opet. Deklaracija je slikovnica, jedan promidžbeni letak, lijepa priča i ništa drugo – dodao je Crnjac.

Upitan što bi Hrvatska trebala učiniti kako bi se kršenje prava bh. Hrvata spriječilo, Crnjac smatra da Zagreb treba biti puno oštriji prema političkom Sarajevu.

– BiH ne mora biti prijateljska država Hrvatskoj dok se prava Hrvata u BiH krše. To su lijepe probriselske priče koje neki činovnik negdje voli čuti. Hrvati u BiH nisu zaslužili da ih se tretira onako kako se tretira. Zagreb treba biti puno jasniji po porukama koje šalje političkom Sarajevu i bošnjačkim političkim elitama – rekao je Crnjac.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author