HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Cikotić ispitan u Tužiteljstvu BiH

U Tužiteljstvu BiH danas je ispitan ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, saznaje “Avaz”.

On je u ovu instituciju došao u 13 sati i zadržao se više od sat. S njim je bio advokat Fahrudin Ibrišimović.

Razlog je afera “Sigurnosne provjere”. Tužiteljstvo BiH, podsjećamo, donijelo je naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra Cikotića i umirovljenog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktualni član Drugostupanjske komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Lovrinović nikad jasniji: Cikotić da odstupi!

Nova istraga mogla bi također rezultirati novom optužnicom protiv Mehmedagića. On je nedavno optužen također za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakoniti izuzimanje videonadzora iz poslovnice „BH Pošte“ na Alipašinom Polju.

Nova naredba o istrazi službeno je pokrenuta nakon kaznene prijave koju su prije mjesec podnijeli pojedini policijski i državni službenici kojima je uskraćeno dozvola tajno, zbog čega su ostali bez posla. Nedugo zatim, po nalogu Tužiteljstva provjere je započela SIPA, koja je u Ministarstvu sigurnosti saslušala Cikotićevog pomoćnika Matu Miletića i tada se počelo klupko odmotavati

Zbog ove afere saslušani su svi državni ministra u Vijeću ministara, osim naravno osumnjičenog Cikotića. Među prvim svjedocima je saslušan i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Naime, sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Vijeće ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uvjete za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, ministrica Bisera Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uvjete za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. Međutim Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara, poništila njegov prijedlog za imenovanjem Prašovića i predložila Sarića. Sporno je nominiranje umirovljenika Druškića.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author