HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Hrvatsku na samitu EU-a neće predstavljati Milanović nego Janša

Sponzorisano

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković usuglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, priopćeno je u srijedu popodne iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Milanović je razgovarao danas s Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, dodaje se u priopćenju.

– Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeća te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Plenković je podsjetio kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta – navode iz Ureda predsjednika RH.

Iz Ureda podsjećaju da “prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti”, prenosi Hina.

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj sudjeluje online, premijer Plenković. Hrvatski premijer na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija. 

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pandemiji koronavirusa. 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author