HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SKANDAL NA CEREMONIJI/Za Mašovića i Podžića HVO i VRS su agresori, bojkotirali pomirenje

Prošloga tjedna EUFOR je u Sarajevu postavio malo spomen-obilježje u znak sjećanja na sve poginule vojnike triju oružanih formacija u Bosni i Hercegovini – Hrvatsko vijeće obrane, Armiju BiH i Vojsku Republike Srpske, kao i pripadnike raznih mirovnih misija u znak poštovanja i sjećanja prema svima njima za okončanje ratnog kaosa i sukoba.

Skromna ceremonija održana je uz ograničen broj ljudi, no upadno je bilo kako tamo nije bilo dvojice najpozvanijih i trenutačno najviše rangiranih dužnosnika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, piše Večernji list BiH..

Ipak održana ceremonija

Iako je na crnoj mramornoj ploči, dimenzija ne većih od 50×30 centimetara, bila ispisana tek poruka “u spomen na sve pale vojnike 1992. – 1995., podiže EUFOR”, čime se na krajnje oprezan način i bez identitetskih oznaka odala počast poginulima, ovoj ceremoniji nisu nazočili bošnjački dužnosnici, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović te ministar obrane BiH, inače član Demokratske fronte Sifet Podžić.

Kako se doznaje, organizatorima su ova dvojica dužnosnika poručila kako ne žele biti zajedno s “agresorskim vojskama koje su činile ratne zločine”, što zapravo svjedoči i o nacionalnim politikama koje ova dvojica dužnosnika predstavljaju i prema kojoj su Hrvatsko vijeće obrane i Vojska Republike Srpske agresori i ratni zločinci.

Dapače, današnji pukovi u Oružanim snagama BiH baštine te oružane formacije, pa čak i dio znakovlja koje su koristili HVO i VRS. Uz to, dio bošnjačke politike nastoji Armiju BiH predstaviti bezgrešnom, koja uopće nije činila ratne zločine, što zapravo nema veze s realnosti. Unatoč bojkotu, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak nije odustao od ceremonije otkrivanja novog spomenika posvećenog sjećanju na sve poginule vojnike u ratu u BiH.

Tome događaju nazočili su hrvatski i srpski zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić te zamjenici načelnika Združenog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-bojnik Ivica Jerkić te general-bojnik Gojko Knežević, kao i drugi predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i odlazeći zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general William J. Edwards.

Tijekom govora zapovjednik EUFOR-a istaknuo je dirljivost sjećanja na žrtve iz prošlosti, ali izrazio je i optimizam zbog ostvarenog pomirenja tijekom napretka zemlje poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. U govoru je, očito vrlo pogođen porukom dijela dužnosnika iz BiH, dodao i kako nije primjeren potez bojkotirati jednu takvu misiju.

Šamar EU, PIC-u

“Ova ploča uvijek nas treba podsjećati na krajnju žrtvu muškaraca i žena u odorama koji su dali svoje živote u borbi za ono u što su vjerovali”, rekao je tom prigodom. Ovaj potez EUFOR-a, misije koja radi na očuvanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine, dio je zajedničkih napora da se napravi iskorak i ostvari pomirenje među nekada zaraćenim stranama u zemlji te narodima.

Na tome je nedavno u svome govoru u BiH inzistirao i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazavši kako će jedan od najbitnijih elemenata za napredak zemlje prema Europskoj uniji ovisiti o pomirenju te je spomenuo i dokumente koje je BiH usvojila u tome smjeru. Čak je i Vijeće za provedbu mira zatražilo organiziranje zajedničkih komemoracija za žrtve iz redova svih naroda tijekom posljednjeg rata u kojemu su sve strane činile zločine. Podžićevi i Mašovićevi potezi i poruke su suprotni.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author