HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Džeba:Puna potpora prosvjedu u Sarajevu, danas Uskoplje sutra Mostar

Sponzorisano

Izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH Damir Džeba kazao je za Bild.ba kako podržava prosvjed Hrvata pred SIP-om u Sarajevu uz poruku: Danas Uskoplje – sutra Mostar. 

Na upit kako komentira činjenicu da je Središnje izborno povjerenstvo odbilo brojati pristigle glasove poštom za koje se pretpostavlja da bi išli u korist hrvatskim strankama i kandidatima, konkretno, u općini Uskoplje, ali i nekim drugim sredinama gdje se Hrvati bore za osvajanje mandata u lokalnim parlamentima, poput Teslića, Džeba ističe da je to “nelegalna institucija”.

– Središnje izborno povjerenstvo BiH u sadašnjem sastavu je nelegalna institucija, to je jedini pravi komentar. Uzmimo u obzir kako je ‘na prepad’ tijekom sjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH promijenjen sastav SIP-a BiH iako je bio raspisan natječaj, što je u biti jedini ispravan i transparentan izbora članova SIP-a BiH – kazao je Džeba u izjavi za Bild.ba. 

Trenutni sastav SIP-a Džeba smatra SDS-ovim, PDP-ovim i DF-ovim političkim aktivistima.

– Skandali, presedani, nedosljednost zakonima i procedurama trenutnog SIP-a uopće i ne čudi jer je na skandalozan način i izabran. Samo jedan dan nakon što je natječaj za članove SIP-a objavljen u Službenom glasniku BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog SDS-ovog Dragana Mektića donio je odluku o stupanju na dužnost novih članova. Svi redom politički aktivisti. Ubačeni su Željko Bakalar iz DF-a, zatim bivša savjetnica lidera SDS-a, Vanja Bjelica Prutina i ime sa kandidacijske liste PDP-a, Jovan Kalaba. Takav SIP je ušao u Lokalne izbore 2020 potpuno nepripremljen što se tiče biračkih popisa a posebice procedure glasovanja putem pošte. Mnogim ljudima je uskraćeno pravo glasa što je temeljno ljudsko pravo. Stvari idu još lošije u kontekstu poštivanja ljudskih prava pri demokratskom odlučivanju i iskazivanju izborne volje. Posebice se ovo odnosi na ostvarivanje prava glasovanja putem pošte – istaknuo je.

NELEGALNO SIP

Podsjetio je kako je SIP donio nelegalnu odluku o prestanku brojanja glasova pristiglih poštom.

– To se upravo dogodilo i u Uskoplju, Tesliću ali i u drugim sredinama. Središnje izborno povjerenstvo je prestalo brojati glasove u Uskoplju i Tesliću u momentu kada je trend rasta glasova za HDZBiH – HNS kandidate bio više nego jasan i kada je vrlo izgledno da bi novi načelnik Uskoplja mogao biti Dražen Matišić ili kada je u Tesliću trebao biti izabran vijećnik s hrvatske liste da su se prebrojali ostali glasovi pristigli putem pošte – dodao je.

Spomenuo je i neke anomalije koje su se događale u vezi s prijavama za glasovanje na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru.

– Sve ovo napravljeno je potpuno netransparentno i bez objašnjenja iz kojeg razloga je obustavljeno brojanje glasova pristiglih putem pošte. Istu stvar smo imali i kod registracije birača za glasovanje putem pošte za izbore u Mostaru. Evo jedan primjer: Neshvatljivo je da iz iste četveročlane obitelji iz Mostara koja se prijavila za glasovanje iz Republike Hrvatske dva člana dobiju glasačke listiće poštom a dva ne, bez obzira što su sve iste dokumente poslali. Ogroman broj glasova koji su trebali biti registrirani za Lokalne izbore 2020 iz Republike Hrvatske, a radi se o tisućama, su odbijeni bez validnog objašnjenja – rekao je Džeba.

SIP želi, smatra Džeba, 2022. na općim izborima “Hrvatima ukrasti budućnost”.

– U biti kad sve ovo rezimiramo, ovakvo ponašanje, manipulacije, inženjering i podvale, imamo pripremu za Opće izbore 2022. godine kada se evidentno Hrvatima želi ukrasti izborna volja, kada nam se želi ukrasti pravo na izbor političkih predstavnika, pravo na izbor izaslanika u domove naroda PS BiH i PFBiH te pravo na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Želi nam se ukrasti budućnost u BiH. Sukladno Ustavu BiH ove pozicije moraju biti izraz izborne volje hrvatskog naroda na demokratskim izborima – dodao je.

Promjene Izbornog zakona su, dodaje Džeba, “nužne”.

– Ovakav SIP priprema teren u kojem bi se u potpunosti pogazila izborna volja hrvatskog naroda na Općim izborima u 2022. godini. Da bi se ovakav scenarij spriječio moramo promijeniti Izborni zakon BiH odnosno implementirati odluke Ustavnog suda BiH – kazao je predsjednik kluba HDZ-a u Skupštini HNŽ-a.

Na upit da komentira najavljeni prosvjed za nedjelju ispred zgrade SIP-a u Sarajevu po pitanju Uskoplja te hoće li on ići na prosvjed Džeba kaže da je potrebno tražiti reviziju SIP-ovih odluka.

– SIP-u BiH treba poslati jasnu poruku da je ovo što rade s izbornim procesom, potvrđivanjem rezultata glasovanja, diskriminacijom vezano za glasovanje putem pošte je skandalozno. Potrebno je tražiti reviziju donesenih odluka te razloge i objašnjenja zašto su prekinuli brojanje glasova pristiglih poštom u Uskoplju i Tesliću – kazao je.

PUNA POTPORA PROSVJEDU

Zbog ranije preuzetih obveza neće moći biti na prosvjedu u Sarajevu, ali prosvjedni skup podržava uz poruku: Danas Uskoplje sutra Mostar.

– U Mostaru je završnih deset dana izborne kampanje za Gradsko vijeće. Dosta smo na terenu s ljudima. Prezentiramo program HDZ-a BiH za budućnost grada Mostar. Izborna kampanja je drugačija u odnosu na prethodne zbog ograničenja i mjera opreza radi pandemije koronavirusa. Tu smo vrlo oprezni, nema velikih skupova i komuniciramo izravno s biračima. U nedjelju smo zakazali predstavljanje programa i kandidata HDZ-a BiH a kod zgrade Projektanta te iz tog razloga neću biti u Sarajevu, ali svakako dajem potporu prosvjednom skupu. Moramo ukazati na nepravdu. Danas Uskoplje sutra možda Mostar. To moramo spriječiti – kazao je. 

Na upit što su njegova očekivanja od izbora u Mostaru, kaže kako “HDZ BiH ima viziju za Mostar”.

– Nakon što smo uspjeli ispraviti nepravdu, diskriminaciju, neustavnost nametnutih izbornih pravila od strane OHR-a, te zalaganjem HDZ-a BiH u pregovorima došli do modela u kojem svaki glas birača vrijedi jednako u Mostaru, u potpunosti proveli Odluku Ustavnog suda BiH za Mostar, očekujem da će odaziv na izbore biti jako velik. Posebice se nadam da će jako puno mladih izaći na izbore jer nikad nisu imali priliku birati svoje zastupnike u Gradsko vijeće Grada Mostara. Za grad Mostar imamo viziju, cilj i misiju organiziranja grada i standarda koji će nam osigurati kvalitetu života i sigurnost na svim razinama i da građani osjete da im je grad na usluzi – dodaje Džeba.

Po njegovim riječima, izlazak Hrvata na te izbore je “prevažan”.

– Pažljivo osmišljen Program HDZ-a BiH za Mostar nesumnjivo može provesti mlada ali dovoljno iskusna ekipa kandidata koje predvodi doktor Mario Kordić. Očekujem da će birači prepoznati važnost ovih izbora, i kako smo jučer i rekli u Klubu zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a da u ovom političkom trenutku i odnosima u Bosni i Hercegovini prevažno je da se Hrvati koji imaju biračko pravo  masovno odazovu i iziđu na izbore u Mostaru u nedjelju 20. prosinca 2020. godine – rekao je.

Zaključio je da su izbori u Mostaru “posebno važni”.

– Izbori u gradu Mostaru imaju i puno veću važnost od uobičajenih komunalnih odnosno lokalnih izbora. Ovi izbori su značajni za opstojnost i ravnopravnost. Grad Mostar je središte političkih, znanstvenih, športskih, kulturnih i drugih interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini – kazao je Džeba za Bild.ba. 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author