HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Podignuta nova optužnica protiv Osmana Mehmedagića, optužen i Selmo Cikotić

Sponzorisano

Tužiteljstvo BiH podiglo je u ponedjeljak novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, zaposlenika OSA-e, saznaje “Avaz”.

Ova informacija potvrđena je u Tužiteljstvu BiH.

Povodom vašeg upita, obavještavamo vas da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv:

Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, savjetnika generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH.Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, rečeno je za “Avaz” iz ove pravosudne institucije.

Oni su optuženi u aferi “Sigurnosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

STVARANJE PRAVNE NESIGURNOSTI

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optužena trojka, tereti se za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu Drugostupanjske komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu kaznene prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA-i i Tužiteljstvu.

Naime, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Saznaje se da su, a što je navedeno u optužnici, Mehmedagić i Druškić odlučili uspostaviti kontrolu u predmetima oduzimanja sigurnosnih dozvola zaposlenicima javnog i sigurnosnog sektora, pri čemu se nisu rukovodili interesima svoje službe nego osobnim i političkim interesima vladajuće političke opcije na razini institucija BiH, tako što se u članstvo Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja imenovan kao predstavnik OSA-e Druškić i zaposlenik Ministarstva sigurnosti BiH Ismail Sarić, koji su tijekom rada u navedenoj Komisiji trebali donositi odluke u skladu sa nalozima Mehmedagića, a na štetu policijskih službenika kojima se oduzima dozvola za pristup tajnim podacima, a sve zbog osobnih interesa Mehmedagića i s njim povezanih osoba.

Istaknuto je da je Mehmedagić Ministarstvu sigurnosti BiH predložio da se za člana Komisije ispred OSA-e BiH delegira Druškić, diplomirani pravnik s dozvolom za pristup tajnim podacima “Vrlo tajno”, iako je znao da Druškić 31.3.2020. godine ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, čime prestaje važiti njegova sigurnosna dozvola i pristup tajnim podacima “Vrlo tajno”. Ova dozvola je formalni uvjet da bude predstavnik institucije OSA-e u kojoj više nije zaposlen.

Osim toga, kako je navedeno, nakon umirovljenja Druškića, on i Mehmedagić su zajedno, u namjeri da dovedu u zabludu državni sigurnosni organ i Vijeće ministara BiH, svjesno propustili obavijestiti Ministarstvo sigurnosti BiH da je Druškić umirovljen. Posljedica toga je da mu državni sigurnosni organ nije oduzeo sigurnosnu dozvolu danom umirovljenja, pa je tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić 24. travnja 2020. godine, Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH uputio prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, a potom 4.svibnja 2020. godine dopunu istog prijedloga, u kojem je u članu 2. Odluke kao prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH ispred OSA-e predložio Druškića.

ŠTO JE URADILA BISERA TURKOVIĆ

Naglašeno je da je na sjednici Vijeća ministara BiH 11. lipnja ove godine Druškić je jednoglasno imenovan na dužnost člana Komisije. Na ovoj sjednici, na prijedlog Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova, donesena je odluka da se umjesto predloženog kandidata za članstvo u Komisiji Sanina Prašovića, koji je u tom trenutku ispunjavao tražene uvjete u pogledu posjedovanja dozvole za pristup tajnim podacima stupnja “Vrlo tajno”, prihvati prijedlog da se umjesto njega imenuje drugi zaposlenik Ministarstva sigurnosti BiH Ismail Sarić, koji u tom trenutku nije imao sigurnosnu dozvolu za pristup tajnim podacima stupnja “Tajno i Vrlo tajno”.

U optužnici je navedeno da je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH da mu dostavu informacije, da li imenovani Sarić ispunjava propisani uvjet za pristup tajnim podacima stupnja “Vrlo tajno”, a ministar Cikotić je, rukovodeći se interesima Sarića i političke partije koja ga je imenovala u Vijeće ministara, a ne interesima svoje službe, Vijeću ministara BiH nikada nije dostavio informaciju da Sarić ne ispunjava tražene uvjete.

Mehmedagić je nedavno optužen također za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje video nadzora iz poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju.

Krajem tjedna zakazan mu je početak suđenja. Osim njega, optužen je i zaposlenik ove agencije Muhamed Pekić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author