HB.hteam.org

Portal hrvata HB

RIZIČNE SKUPINE: Markotić objasnila kome se ne preporučuje cijepljenje protiv korone

Sponzorisano

Do kraja tjedna trebao bi biti usvojen plan cijepljenja protiv covida u Hrvatskoj. U tijeku su ankete u zdravstvenom i sektoru socijalne skrbi, čiji će djelatnici biti među prvima koji će primiti cjepivo. U anketiranju građana u vezi s cijepljenjem trebali bi sudjelovati i liječnici obiteljske medicine, no konkretni detalji još se dogovaraju.

Gotovo 74% korisnika ustanova socijalne skrbi želi se cijepiti, javlja HRT.

S druge strane, za cijepljenje je zainteresirano samo oko 40 posto radnika. Velike su razlike i između pojedinih županija. Najviše korisnika želi se cijepiti u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a najmanje u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Od djelatnika ustanova, najviše bi ih se cijepilo u Ličko-senjskoj, a najmanje u Šibensko-kninskoj. Ankete iz sustava zdravstva još pristižu, a kad se cjepivo podijeli tim dvjema skupinama, na red stižu ostali.

“Traži se ili da mi zovemo ljude ili da se ljudi nama javljaju, što je također problem, nas se i tako već razvlači po medijima kako se ne javljamo na telefon, možete misliti sad da se naših 2000 pacijenata krene javljati, prijavljivati za cijepljenje”, rekao je Milan Mazalin za HRT, specijalist opće medicine.

Kada se cijepljenje dogovori, doktor Mazalin se nada da to neće pasti na leđa obiteljskih liječnika jer je doziranje, ali i skladištenje novog cjepiva nešto za što oni nisu educirani.

“Mislim da je jedino rješenje da se organiziraju punktovi, to može biti u sklopu domova zdravlja, nekakvih zdravstvenih stanica i slično, ali da se zna tko cijepi, kad cijepi i tko će doći na cijepljenje, da se ne stvara jedna nepotrebna gužva”, dodao je Mazalin.

“Bit će unutar samoga doma, unutar posebne prostorije, za one koji su pokretni. Veliki dio njih će se morati unutar vlastite sobe cijepiti jer zbog svog zdravstvenog stanja neće to moći biti drugačije”, rekla je Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Cijepljenje nije preporučljivo za one koji su u prošlosti imali jake alergijske reakcije.

“Definitivno svakog čovjeka treba upozoriti prije nego što bude cijepljen na alergijske reakcije, i prema tome će se onda njegov liječnik, onaj tko ga cijepi, orijentirati”, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Cjepivo se također ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author