HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ZELJKO ZA HMS: Bošnjačke stranke okrenule su se izbornom inženjeringu, strategiji otimanja i radikalizaciji odnosa

– Na ”prvom kolokviju” predstavnici bošnjačkih stranaka su pali. Umjesto da se utrkujemo tko će predložiti bolje rješenje, provedivo rješenje a ne populističko, za probleme u Gradu Mostaru, oni su se okrenuli izbornom inženjeringu, strategiji otimanja, radikalizaciji odnosa, produbljivanju krize i na temelju toga mobiliziraju biračko tijelo, rekao je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, u intervjuu Hrvatskom Medijskom Servisu.
Sponzorisano

HMS: Predizborna kampanja Mostaru ulazi u sami finiš. Kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom kampanje s obzirom na sveprisutnu pandemiju koronavirusa te što je HDZ BiH ponudio Mostarkama i Mostarcima?

HMS: Kakav je značaj izbora u Mostaru na ukupne odnose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH?

ZELJKO: Svojevrstan test iskrenosti i spremnosti za nastavak zajedničkog života i izgradnje ne samo Mostara nego i Bosne i Hercegovine. Na ”prvom kolokviju” predstavnici bošnjačkih stranaka su pali. Umjesto da se utrkujemo tko će predložiti bolje rješenje, provedivo rješenje a ne populističko, za probleme u Gradu Mostaru, oni su se okrenuli izbornom inženjeringu, strategiji otimanja, radikalizaciji odnosa, produbljivanju krize i na temelju toga mobiliziraju biračko tijelo. Nažalost i ovaj put smo propustili priliku da Mostar bude katalizator stabilizacije političkih odnosa u Federaciji BiH.

HMS: Kako gledate na predizborne aktivnosti probošnjačkih stranaka u Mostaru koje sebe nazivaju „probosanskima“. Zbog čega je na snazi forsiranje (pro)bosanskoga u srcu Hercegovine?

ZELJKO: Kao što sam već nekoliko puta rekao, sukob na bošnjačkoj političkoj sceni, nekakav razdor pokrenut promjenama vlasti u pojedinim općinama, je scenografija dobro razrađenog scenarija, koji svoj vrhunac tek treba doživjeti na Općim izborima 2022. godine, a pojedini jurišnici ovog projekta to i ne skrivaju. Kako upakirati godine nerada, neprincipijelnosti, organiziranog kriminala i nanošenje nepopravljive štete cijeloj Bosni i Hercegovini nego u građansku opciju ili nekakav probosanski blok bez vidljivog nacionalnog prefiksa. U politologiji to dovodi do poremećaja na političkom spektru a u stvarnosti do zbunjivanja birača i nasmijavanja političkih analitičara. Trebamo se podsjetiti da SDA ili probosanski blok nije prijavila listu na proteklim izborima u općini Stolac, a sada u Mostaru ne prijavljuje listu na Gradskom području gdje je nedavno osnovala temeljnu organizaciju, dok s druge strane SDP ili BH blok ne prijavljuje listu tamo gdje živi najviše birača izravnog pogođenih gašenjem aluminija za koje su se tako glasno brinuli i javno podržavali prosvjede protiv navodno odgovornih. Zašto nisu prijavili listu, birači bi ih sigurno prepoznali, da im se zahvale za podršku. Scenarij usmjeravanja glasova kako bi se iskoristile matematičke šanse za osvajanje mandata su građani Mostara prepoznali i sigurno će kazniti ne samo na ovim izborima, nego i na svakim sljedećim.

HMS: Sami ste bili dionikom pregovora oko donošenja izbornih pravila za Mostar. U kojoj ste mjeri zadovoljni postizanjem „Mostarskog sporazuma“ i s kojim ćete strankama moći razgovarati o mogućim partnerstvima nakon nedjeljnih izbora?

ZELJKO: Sadržajem potpisanog sporazuma sam uglavnom zadovoljan. To je bio maksimum koji se mogao napraviti s obzirom na okolnosti u kojim se pripremao taj sporazum. Dinamikom realizacije preuzetih obaveza ne mogu nikako biti zadovoljan, jer je samo jedan dio sporazuma realiziran u zadanim rokovima i na način kako je predviđeno sporazumom. Usvojene su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, otklonili smo samo dio diskriminirajućih odredbi koje je nametnuo Visoki predstavnik. Nije davno bilo ali smo čini mi se zaboravili, jedna od stavki u sporazumu je bila obaveza da se izbori u Mostaru održavaju na isti dan kada i u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Vidimo da to nije ispoštovano, a to je samo početak. Ovih dana smo trebali imati okončan pregovarački proces i pripremljen prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji bi osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama. Po tko zna koji put, rokovi se prolongiraju, ali niste vidjeli neko negodovanje bošnjačkih stranaka oko toga, jer su upravo oni tj. njihova neodgovornost i neprincipijelnost uzrok prolongiranja, a jedini razlog zbog kojeg se proces nastavlja je opredjeljenje HDZ BiH da unatoč svim otporima od ove zemlje napravimo državu.

Što se tiče koaliranja ili partnerstva programi su slični jer su problemi svima isti, rješenja manje više već negdje postoje samo treba primijeniti dobre prakse, ono što čini razliku su ljudi. One stranke koje na listama a nakon nedjeljnih izbora i u Gradskom vijeću budu imali kvalitetne, politički nekompromitirane ljude koji svojim iskustvom, kompetencijama i znanjem mogu doprinijeti da osiguramo kvalitetu života građanima Grada Mostara, a na isti ili sličan način promišljaju budućnost Grada mogu biti dio parlamentarne većine koju će činiti HDZ BiH kao stranka sa najvećim brojem mandata u Gradskom vijeću.

HMS: Hrvati Uskoplja, Teslića, Srebrenika u javnost izlaze s ozbiljnim sumnjama u regularnost izbornog procesa u korist bošnjačkih kandidata dok se SIP BiH oglušuje na takve inicijative. Jesu li, po vašem mišljenju, osigurani uvjeti za pravičnu političku borbu u Mostaru s obzirom na spomenute neregularnosti te zbog samog načina na koji je, suprotno predviđenim natječajnim procedurama, SDA zajedno sa srpskom oporbom u ZD PS BiH izabrala novi saziv SIP-a?

ZELJKO: Volio bih reći da jesu, jer nakon 12 godina imamo ponovno priliku birati predstavnike u Gradskom vijeću, ali smo u situaciji da nelegalno izabrani i nelegitimni članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svojim postupcima dovode u pitanje transparentnost izbornog procesa i same rezultate izbora. Niti jedan birač u gradu Mostaru, a pogotovo oni koji su svoje biračko pravo ostvarili glasovanjem putem pošte, nažalost nije siguran da će njegov glas i biti prebrojan. Svjedočili smo i medijskim natpisima o prodaji biračkih mjesta, a sam broj prijavljenih političkih subjekata upućuje na to da se netko sprema za izborni inženjering. Građani Grada Mostara ne zaslužuju da nam ukradu izbore, kad su nam već ukrali Božić.

HMS: Vjerujete li da je moguć scenariji da Mostar dugo vremena nakon izbora ostane bez novoformirane gradske vlasti?

ZELJKO: Ne vjerujem. Očekujem vrlo brzo formiranje vlasti, moguće već do kraja prvog kvartala, jer građani Grada Mostara to ne zaslužuju i bilo bi neodgovorno od svih stranaka koje uđu u Gradsko vijeće da zbog političkih, privatnih ili bilo kakvih razloga odugovlače sa formiranjem vlasti.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar