HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Čović zahtjeva žurnu reakciju međunarodne zajednice zbog velikih malverzacija i grubog kršenja izborne volje Hrvata

Sponzorisano

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, pisao je predstavnicima međunarodne zajednice u BiH Kako je napisao, zahtjeva uključivanje međunarodnog čimbenika i kako bi se osujetile protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čoviće je u pismu naslovljenom na Johanna Sattlera, šefa Izaslanstva EU u BiH, Erica Nelsona, američkog veleposlanika u BiH, Valentina Inzka, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te Kathleen Kavalec, šeficu Misije OESS-a u BiH, naveo mnoge nepravilnosti u odvijanju izbornog procesa te grubog kršenja izborne volje Hrvata u korist bošnjačkih stranaka.

“Poštovani,

jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast. Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome.

Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru. Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tijekom samih izbora tako i naknadno tijekom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim.

Hrvati su u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru, a naše sinoćnje projekcije govore da smo kao stranka osvojili najmanje 20 000 glasova. Izborni proces do 17:00 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao sukladno demokratskim uzusima. Međutim nakon 17:00 sati dolazi do raspada sustava i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom.

Osim navedenog, postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju vašu pažnju, a navodim ih selektivno:

– kako je moguće da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do ponoći na dan izbora obradilo manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52 865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. „Noćno brojanje“ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 % glasačkih listića. Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tijekom večeri u nazočnosti promatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori.ba;

– neobičan je skok izlaznosti u zadnja dva sata glasovanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

– postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima;

– u svojem pismu od 19. prosinaca 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izbori rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave HNS-a;

– napominjem kako je broj mandata dodijeljen gradskim područjima sukladno pripadajućem broju birača u pojedinom gradskom području, tj. izbornoj jedinici. Organizirano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inženjering. Hrvatske stranke nisu niti pomišljale na nešto slično.

Svaki glas nas obvezuje da bude izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije. U svakom segmentu izbornog procesa, od samog glasovanja do brojanja i verifikacije izbornih rezultata, proces mora biti zaštićen i Mostar u tom pogledu ne smije biti iznimka. Ovo o čemu imamo saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što smo postigli u proteklom razdoblju.

Stoga zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnog čimbenika i vas kao prijatelja kako bismo osujetili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa dok je to još moguće bez nepopravljivih posljedica, kao i da se najoštrije osude svi pokušaji manipulacije izborima i glasovima birača. Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora”, napisao je Čović.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author