HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Obilježena “Noć sjećanja” na ubijene Hrvate u Križančevu selu

Sponzorisano

Mještani Dubravice, zajedno s ostalim viteškim naseljima s posebnim pijetetom odaju počast poginulim braniteljima i civilima Križančeva sela.

Podsjećamo da su u Križančevu selu ubijena 64 hrvatska branitelja i civila, a Noć sjećanja obilježava se svake godine molitvom i paljenjem svijeća, piše Centralna.ba.

Tog „Krvavog badnjaka“ 1993. godine, dok je sporazum o prekidu vatre koji su potpisali zapovjednik Zbornog područja Vitez, general Tihomir Blaškić i zamjenik zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH general Džemo Merdan, bio na snazi, postrojbe bošnjačke Armije BiH svim raspoloživim snagama u rano jutro 22. prosinca napadaju crte obrane u Križančevu Selu nadomak Viteza.

Epilog krvavog pohoda u Križančevu selu su 64 ubijena Hrvata, 34 vojnika HVO-a, ostali su bili civili. Selo je do temelja spaljeno, a pobijene su čak i domaće životinje. Od 64 ubijena Hrvata, njih 30 odvedeno je u pravcu Počulice prema Zenici , a tijela razmijenjena nakon 39 dana, uz posredovanje međunarodnih snaga, bila su izmasakrirana do neprepoznatljivosti.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar