HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Primjer izbornog inženjeringa u Gubavici

Sponzorisano

U dominantno bošnjačkom naselju Gubavica u većinski izbornom području Jug, “Koalicija za Mostar”, koju predvodi SDA, prema do sada obrađenim podatcima, osvojila je 476 glasova. I tu ne bi bilo ništa neobično da, prema rezultatima popisa stanovništva iz 213 godine, na Gubavici ne živi 479 Bošnjaka, 8 Srba i 7 Hrvata.

Uz pretpostavku da je 25 posto stanovništva mlađe od 18 godina, to znači da u ovom naselju živi 359 birača bošnjačke nacionalnosti s pravom glasa.

Kako je onda moguće da na Gubavici SDA- ova koalicija osvoji 25 posto više glasova nego što Bošnjaka živi u ovom mjestu. Razlog je, piše HMS, prijava prebivališta iz istočnog dijela Mostara u ovo, ali i druga naselja u zapadnom dijelu grada, što potvrđuje tabela ispod.

Zahvaljujući izbornom inžjinjeringu SDA je samo u većinski hrvatskom gradskom području Jug osvojila jedan vijećnički mandat, kao i HDZ BiH, koji je u ovoj izbornoj jedinici imao 2.286 glasova, dok je koalicija SDA osvojila 782 glasa.

HNS BiH podnio je kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ. Ukoliko se utvrdi kako se radi o fiktivnim prijavama prebivališta, te prijave bi sukladno Zakonu o prebivalištu BiH trebale biti poništene, prijavitelji procesuirani, a izbori gdje su se neregularnosti događale, ponovljeni, kazali su za HMS, pravni stručnjaci.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author