HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Brojne hrvatske stranke praktično nestale s političke scene

Hrvatska politička scena u Mostaru parktično se svela na dvije političke stranke- dominanti HDZ BiH, žestokog kritičara ove stranke, koja bilježi kontinuirani rast- Hrvatsku republikansku stranku.

Rezultati mostarskih izbora otkrili su nešto što je u javnosti prošlo gotovo nezapaženo. Brojne hrvatske stranke, koje su uz to i članice Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, jer su na prethodnim izborima imale svoje vijećnike u općinskim vijećima, zastupnike u županijskim skupština, entitetskim parlamentima, ostvarile su zanemarivo mali broj glasova na izborima za Gradsko vijeće Mostara, piše Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatska politička scena u Mostaru parktično se svela na dvije političke stranke- dominanti HDZ BiH, žestokog kritičara ove stranke, koja bilježi kontinuirani rast- Hrvatsku republikansku stranku.

Porazno je da nekada druga po snazi hrvatska stranka, HDZ 1990, nije uspijela prijeći izborni prag na lokalnim izborima u Mostaru. “Devedesetka” je na mostarskim izborima osvojila skromnih 1069 glasova birača.

Koalicija pravaških stranaka, HSP – HSP BIH – HKDU – HRAST, koje su s izuzetkom HKDU -HRAST sudjelovale u platformaškom projektu majorizacije Hrvata u Federaciji BiH, doživjele su debakl osvojivši tek 358 glasova, dok se za HDU (39 glasova), HKDU BiH (27 glasova), HSP Dr. ANTE STARČEVIĆ BiH (24 glasa), HSS Stjepana Radića (5 glasova), može reći da su “politički mrtve”.

Ništa neobično s obzirom da se ne pamti kada su se lideri ovih stranaka o bilo kojoj temi oglasili, makar i priopćenjem za javnost, a šira javnost zapravo i ne zna tko su čelnici ovih stranaka.

Na hrvatskoj političkoj sceni u BiH, uz HDZ BiH, vidljivi su još samo HRS, stranka koja je u usponu, HDZ 1990, koja je na prošlim lokalnim izborima osvojila jedno načelničko mjesto- u Prozor- Rami, i Hrvatski nacionalni Pomak, Ivana Vukadina, koji je nakon što je isključen iz HDZ-a, utemeljio vlastitu stranku s kojom je preuzeo vlast u Hercegbosanskoj županiji.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author