HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Kadija ti sudi, kadija te tuži ili kako SDA politički djeluje

Kadija ti sudi, kadija te tuži – stara je to poslovica ukorijenjena među našim narodom. Po sličnom principu se ponaša i Izetbegovićeva SDA.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Mostaru je Hilmo Đidelija. Njegova kći je Irma Đidelija.

Irma je bila kandidatkinja SDA na listi za Gradsko vijeće Grada Mostara, a o čemu je Bild.ba danas već pisao.

Pitalo smo stručnjake je li ovdje, zapravo, sve regularno.

Milan Sitarski iz Instituta za društveno politička istraživanja (IDPI) kaže u izjavi za Bild.ba da treba obratiti pažnju na proceduralnu ispravnost.

– Ne želim nipošto reći kako bi članovi obitelji dužnosnika nadležnih za provođenje izbora trebali biti lišeni prava kandidiranja na izborima, ali bi u takvim slučajevima svakako trebalo obratiti posebnu pažnju na proceduralnu ispravnost obračuna glasova i mandata za izborne liste na kojima su kandidirane takve osobe – kazao je Sitarski.

Dodao je i kako je zbog ovog slučaja potrebno posvetiti “još rigorozniju pažnju obračunu glasova”.

– Možda bi bilo bolje rješenje dužnosnike čiji su srodnici kandidati izuzeti iz odlučivanja u tim konkretnim izborima, ali obzirom da je Đidelija već ušao u procedure vezane za izbore Gradskog vijeća Mostara na kojima je i njegova kćer kandidatkinja, sad preostaje samo posvetiti još rigorozniju pažnju obračunu glasova i mandata liste na kojoj se ona nalazi – kazao je Sitarski.

Doktorand na Studiju politologije mostarskog sveučilišta Ivan Ćubela kaže za Bild.ba kako je Hilmo Đidelija zbog činjenica da je otac kandidatkinje trebao biti izuzet iz procesa održavanja izbora u Mostaru.

– U demokratskom društvu svatko mora imati pravo birati i biti biran i tu ne smije biti ništa sporno. U ovome slučaju postoji neosporna činjenica da se radi o direktnom srodstvu, ocu i kćerki, gdje jedno rukovodi tijelom nadležnim za cjelokupan izborni proces i drugome kao kandidatu istoga. U takvim okolnostima potrebno je pronaći mehanizam za svojevrsno izuzeće iz procesa zbog mogućnosti direktnog utjecaja na biračke odbore, promatrače i strukturu uključenu u proces prebrojavanja, upisivanja i verifikacije tih podataka – ocijenio je Ćubela.

Po njegovim riječima, ovaj slučaj je još jedan od pokazatelja kompliciranog i kompromitiranog izbornog procesa u gradu na Neretvi.

– Zasigurno još jedan od pokazatelja svih manjkavosti izbornog zakona i pravilnika o postupanju u ovakvim slučajevima. U ovako kompleksnom društvu ta činjenica je dovoljna da se otvore špekulacije koje izazivaju sumnju u proces. Ako uzmete u kontekst trenutna događanja u Mostaru gdje tri dana nakon zatvaranja birališta rezultati nisu službeni, jasno vam je kakve razmjere ovakvo što poprima i dodatno komplicira ionako krajnje iskompromitiran izborni proces – zaključio je Ćubela.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author