HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Novi potresi na području Petrinje

Središnju Hrvatsku, u srijedu rano ujutro, zatresla su dva nova jača potresa s epicentrom na području Petrinje, magnitude 4, 7 i 4, 8 po Richteru. Potres u 6:15 bio je magnitude 4,7, onaj nešto kasnije 4,8 s epicentrom na području Petrinje, rekla je Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe za Hrvatski radio. Potvrdila da će se tlo i dalje tresti.

„Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih“, kazala je, prenosi Hina.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak. „Sasvim sigurno“, rekla je.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljak pogodila „ogromna količina“ manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30. Središnju Hrvatsku je tijekom popodneva i večeri u utorak, po podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), uzdrmalo još sedam potresa s epicentrom na području Petrinje magnitude 3 ili veće po Richteru, a onaj takve snage dogodio se u 20:23 sati magnitude 3,1. Seizmološka služba RH objavila je u utorak navečer popis naknadnih potresa magnituda većih ili jednakih 3 do 16:16 sati koji su uslijedili nakon potresa magnitude 6.2 prema Richteru u 12:19 sati s epicentrom kod Petrinje, a u samo nekoliko sati, bilo je čak 16 takvih.

Tijekom popodneva EMSC je zabilježio još sedam potresa takvih magnituda s epicentrom na petrinjskom području od kojih su najsnažniji bili magnitude 3,9 u 17:29 i 17:53 sati te 3,8 u 19:31 sati. U razornom potresu od 6,2 po Richteru s epicentrom kod Petrinje, poginulo je sedmero ljudi, najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno, a potraga u ruševinama i dalje traje.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author