HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PREMIJER HRVATSKE PLENKOVIĆ: Mi ćemo i u budućnosti insistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi i Hrvati mogli izabrati člana Predsjedništva BiH

Featured Video Play Icon
Sponzorisano

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Jedan na jedan Romana Bolkovića kako je ova godina bila prepuna kriza te izrazio nadu da će 2021. biti bolja. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života.

Govoreći o razornim potresima koji su ovaj tjedan pogodili Hrvatsku Andrej Plenković je zahvalio svim službama, kao i brojnim građanima koji su pohrlili prema Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi dali svoju pomoć. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i ozlijeđenima..

“Ova je godina zaista prepuna kriza”, rekao je Plenković i dodao: “Možemo reći da idemo prema kraju te godine i da se nadamo da će 2021. biti bolja.”

U emisiji je otvorena i tema politike prema BiH, za koju je Plenković rekao da je susjedna i prijateljska država koju respektira, za koju želi da ide naprijed prema Europi i da se interno konsolidira.

“Pritom želimo da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana i da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006, 2010. i 2018. kada je, sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva”, rekao je Plenković, dodavši da se radi o anomaliji koja nije dobra ni za koga.

“Za nas je to političko pitanje gdje se svi slažemo i mi ćemo na tom pitanju inzistirati i u budućnosti, i to ne protiv BiH, nego za BiH. I sva tri naroda, i ostale”, poručio je Plenković. Naglasio je da se rješenje problema krije u promjeni izbornog zakona.

“To nije nešto što se ne može riješiti. To mora doći iznutra, iz BiH, ne izvana”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se mijenjati odnosi sa Sjedinjenim državama nakon promjene vodstva Plenković je rekao da su naznake vrlo jasne, pogotovo na vanjskopolitičkom planu, da će novi predsjednik Joe Biden donijeti svojevrsno vraćanje SAD u multilateralne okvire. Smatra da smo s Kinom razvili vrlo kvalitetne odnose, dodao je.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author