HB.hteam.org

Portal hrvata HB

3. siječnja 1992. Zločini srpske vojske – ubijanje nevinih civila u Zemuniku Donjem

Studio setup still life visual art of skulls and skeletons bones found in graves yard

Sponzorisano

Istog dana, 3. siječnja 1992., u Zemuniku Donjem, zaseok Smrdelj, srpski vojnici su ubili troje Hrvata: Šimu Šestana, Katu Šestan i Luku Paleku. Ubojice nikada nisu kažnjeni, niti pronađeni, kao niti oni koji su ubili stotine Hrvata zadarskog kraja.

U znak sjećanja na 3. siječnja 1992. godine, kada je u žestokim borbama sa nadmoćnim srpskim neprijateljem obranjen Zemunik Donji, svake godine je u tom mjestu proslava u kojoj sudjeluju sve postrojbe koje su ga branile.
U Samostalnoj satniji Zemunik Donji u početku je bilo 96 boraca, a onda se taj broj povećao na 126. Ali ni to nije bilo dovoljno za takav teren pa su nam u ispomoć dolazile i druge postrojbe. Moram napomenuti da je Samostalna satnija Zemunik Donji pokrivala teren od 6.300 metara, koji je bio s tri strane u okruženju, a četvrta strana, ona prema Galovcu, bila je otvorena u dužini od dva kilometra.
Istog dana, 3. siječnja 1992., u Zemuniku Donjem, zaseok Smrdelj, srpski vojnici su iz osvete ubili troje Hrvata: Šimu Šestana, Katu Šestan i Luku Paleku. Ubojice nikada nisu kažnjeni, niti pronađeni, kao niti za ostale ubijene Hrvate zadarskog kraja.
Ostavite facebook komentar